Spencer

A fiatal hackerek nem tarthatták meg előadásukat

Az Egyesült Államok egyik szövetségi bírósága megakadályozta, hogy két fiatalember egy Georgia állambeli számítógépes biztonsági szakkonferencián előadást tartson arról, hogy hogyan sikerült betörniük egy egyetemi elektronikus tranzakciós rendszerbe, illetve arról, hogy milyen módon változtatták meg a rendszer egyes adatait.

Az ügy hátterében az áll, hogy egy washingtoni székhelyű, oktatási intézmények számára szánt szoftverek fejlesztésével foglalkozó cég, a Blackboard arra kérte a szövetségi bíróságot, hogy az mindent tegyen meg annak érdekében, hogy a két fiatal ne tarthassa meg előadását. A két hacker által feltört rendszeren többek közt Blackboard szoftverek teljesítettek szolgálatot.

A Blackboard munkatársai elmondták, hogy örömmel fogadták a bíróság döntését, ugyanis amennyiben a fiatalemberek megtarthatták volna az egyébként vélhetően nagy érdeklődésre számot tartó bemutatójukat, az komoly károkat okozott volna a cégnek, és elriasztotta volna a cég ügyfeleit. Az egyetemi rendszer feltörői és a konferencia szervezői természetesen nem értenek egyet a bírósági határozattal, az ugyanis véleményük szerint a szólásszabadságot nagymértékben korlátozza.
"A bírósági döntés megakadályozta, hogy cégünket jóvátehetetlen károk érjék, és úgy gondoljuk, hogy szellemi tulajdonaink, valamint érdekeink védelme ez esetben sokkal fontosabb annál, hogy egyesek kereskedelmi szólásszabadsága korlátozódott" - reagált Michael Stanton, a Blackboard szóvivője. Stanton elmondta, hogy ez esetben azért kell kereskedelmi szólásszabadságról beszélni, mert a két hacker lényegében a Blackboard "kis versenytársának" tekinthető.

Ez egyébként nem az első olyan eset, amikor hackerek számítógépes biztonsági konferencián előadásokat kívántak tartani korábbi "munkáikról". A közelmúltban a Princeton Egyetem egyik professzora, Edward Felton kívánt beszámolni arról, hogy az azóta egyébként már megszűnt Secure Digital Music Initiative (SDMI) által fejlesztett védelmi rendszereket milyen könnyen fel lehet törni. Felton végül nem tartotta meg vélhetően érdekes előadását, ugyanis az SDMI perekkel fenyegette meg a professzort. Érdekesség, hogy az SDMI projekt mögött álló RIAA (Recording Industry Association of America) akkoriban tagadta, hogy perekkel fenyegették volna meg Feltont.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Bonewerkz #5
  mindenesetre ez is jol lejaratja azt az igen franko, jol bejaratott pipec amerikai demokraciat... mindent regisztraltatni kell, meg allitolag bor ala ultetheto csipeken dolgoznak, ami alapjan azonosithato lesz az emberke... es mivel mi az amcsikat majmoljuk, itt is az lesz... (talan nem holnap, hanem holnaputan...)
 • Bonewerkz #4
  lsd: majkroszoft...
  gondolom az is azert nem hozza nyilvanossagra a forraskodjait, mert akkor kiderulne egysmas...
 • AtisH #2
  Ne az USA-ban tartsák ezeket a hacker konferenciákat, hanem helyezzék át máshová, ahol majd nem tudják olyan könnyen b***tatni a hackecsávókat.
  Meg hogy jöhet egy cég ahhoz, hogy egy esetleges program hibát igyekszik eltusolni. Ilyen hozzáállással mit keres egyáltalán a piacon...
 • Inquisitor #1
  "Az egyetemi rendszer feltörői és a konferencia szervezői természetesen nem értenek egyet a bírósági határozattal, az ugyanis véleményük szerint a szólásszabadságot nagymértékben korlátozza."
  Ekkora marhákat! Ennyi erővel elküldik 10.000 embernek e-mailban vagy felteszik egy honlapra valami "sebezhetetlen" server-re. Még, hogy megtiltják ... basszus 10 év alatt enm tanulták meg mi az a NET? :)