Spencer

Immár hivatalos: hamarosan jönnek az új Athlon XP-k

Az Advanced Micro Devices (AMD) immár hivatalosan is megerősítette azon korábbi pletykákat, melyek szerint a cég közeljövőben bemutatkozó legújabb Barton magos Athlon XP processzorai az eddig használt 333 MHz helyet 400 MHz-es rendszerbusz frekvenciával fognak rendelkezni. A chipgyártó munkatársai elmondták, hogy az első 400 MHz-es rendszerbuszú Athlon XP processzorok még a tavasszal meg fognak jelenni a számítástechnikai kereskedések polcain.

Az AMD képviselői a legújabb Athlon XP processzorok pontos debütálási időpontjával, kereskedelmi árával, illetve tényleges működési frekvenciájával kapcsolatban egyelőre nem kívántak nyilatkozni, azonban utóbbi témakörben a napokban megbízhatónak tekinthető információk láttak napvilágot. Ezek szerint a közeljövőben egy olyan Athlon XP 3000+ típusjelzésű, 400 MHz-es rendszerbusz frekvenciával rendelkező processzor fog bemutatkozni, melynek működési frekvenciája 2100 MHz lesz. Ez azonban még nem a csúcsmodell, ugyanis az említett Athlon XP 3000+-szal párhuzamosan fog debütálni az az Athlon XP 3200+ típusjelzésű AMD újdonság is, mely ugyancsak 400 MHz-es rendszerbusz frekvenciával fog rendelkezni, működési frekvenciája pedig a kisöccsnél kereken 100 MHz-cel lesz magasabb, vagyis 2200 MHz lesz.

Tudni lehet, hogy a 400 MHz-es rendszerbusz frekvenciájú új Athlon XP processzorok gyártástechnológiai, illetve architekturális változtatásokat nem fognak hozni, tehát ezen új chipek a gyártó legutóbbi Barton magos processzoraihoz hasonlóan 512 KB másodszintű gyorsítótárral fognak rendelkezni, és az AMD Fab30-as üzemében fognak készülni 0,13 mikronos gyártási technológiák segítségével.

Említést kell tennünk arról, hogy a megnövelt rendszerbusz frekvenciával rendelkező új Athlon XP processzorok nem tehetők be bármely Socket A foglalatú alaplapba, ugyanis az új chipek használatba vételéhez olyan alaplapokra van szükség, melyek támogatják a 400 MHz-es FSB-t. Jelen pillanatban hivatalosan csak a Silicon Integrated Systems SiS 748-as alaplapi chipkészlete támogatja ezt a magas rendszerbusz frekvenciát, azonban rövid időn belül várhatóan mind az Nvidia, mind a VIA Technologies ki fogja adni saját fejlesztésű, 400 MHz-es FSB-t támogató chipseteit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pheel #8
    Ugye ezt te sem hiszed el? :)
  • corleone #1
    Az AMD csak vergődik. Az intel elhúzott nagyon. Egyébként én ebben a totális káoszban nem tudok már fél éve dönteni. Azt hiszem, várok még egy kicsit, aztán ha bejönnek a HT-t támogató kisebb procik, veszek egyet ha 50e-körül lesz az ára. Még egy AMD is elképzelhető, de szerintem nagyon elindultak a lejtőn.

    Az viszont nagyon bosszant, hogy bármilyen procit is veszek, alaplappal együtt kell beszerezni, mert a régit kidobhatom a kukába, lassan semmire se jó (Abit SA6R). És ez már így megy évek óta...