JohnnyCage

Dél-Korea el szeretné törölni az amerikai büntetéseket

A dél-koreai kormány közleménye szerint szeretné, ha az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma eltörölné azt az 57 %-os importvámot, amelyet a minisztérium előzetes döntésében a memóriagyártó Hynix termékeie kiszabott.

A dél-koreai kormány a kieső adóbevételek csökkentése érdekében tárgyalásokat kíván kezdeményezni az amerikai kereskedelmi minsztériummal. Az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma a napokban meghozott előzetes határozatában 57 %-os importvámot szabott ki a koreai memóriagyártó Hynix Semiconductor DRAM termékeire, amiért a súlyos pénzügyi válsággal küzdő cég illegális állami támogatásokat kapott a dél-koreai kormánytól, jelentős veszteségeket okozva ezzel a társaság amerikai, és egyéb riválisainak.

Amennyiben a határozat jogerőre emelkedik, a Hynix augusztus 7-től kénytelen lesz leállítani DRAM exportját az Egyesült Államokba, mivel a jelenlegi kiélezett piaci viszonyok között kirótt 57 %-os importvám lehetetlenné teszi a chipek amerikai forgalmazását. A gyártó egyes hírek szerint az Európai Unióban is mintegy 30-35 százalékos importvámra számíthat hasonló okokból kifolyólag.

Az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma várhatóan június 16-án hoz végleges döntést az ügyben. A minisztérium április 15-én dönt arról, hogy tárgyalásokat kezdeményez-e az ügyben a dél-koreai kormánnyal.

A félvezetőipari termékek Dél-Korea elsőszámú exportcikkjeit képviselik. Az Egyesült Államokba exportált félvezetők 2002-ben mintegy 16,6 milliárd dollár exportbevételt eredményeztek az országnak, amelyből a DRAM memóriachipek mintegy 35 százalékot képviseltek.

Az ügyet az amerikai Micron Technology, és német Infineon Technologies memóriagyártók robbantották ki, amelyek állítólag dollármilliós veszteségeket szenvedtek el a csődközelbe jutott Hynix Semiconductornak nyújtott dél-koreai állami támogatás miatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #1
    A kristálygömbben qurv*nagy memória áremelkedéseket látok ... :(