Spencer

Az iraki háború hatásai a memóriapiacra

A mostanság a leginkább a langyos jelzővel illethető memóriapiacra szakértők szerint a közeljövőben a háború árnyéka vetülhet, valamint várhatóan az idei évben sem marad el az áprilisban megszokott memóriapiaci lassulás.

A másfél hete tartó iraki háború egyelőre nem okozott különösebb változásokat a memóriachipek, illetve memóriamodulok piacán, ami lényegében változatlan memóriárakat jelent, viszont egyes szakértők szerint a háború elhúzódása, illetve a háború következtében esetlegesen kialakuló olajkrízis idővel komoly negatív hatást gyakorolhat a piacra.

A hagyományos SDR (Single Data Rate) SDRAM memóriák ára az elmúlt napokban némileg emelkedett, ezzel párhuzamosan a DDR (Double Data Rate) SDRAM memóriák ára pedig némileg csökkent, azonban ezen árváltozások lényegében teljesen marginálisnak tekinthetők. Az iSuppli piackutató cég legfrissebb adatai szerint az elmúlt héten a DRAM piaci árak globálisan átlagosan 1,5 százalékkal emelkedtek, vagyis a mögöttünk álló hét ebben a piaci szegmensben teljes nyugalomban telt. Az SDR SDRAM, illetve DDR SDRAM memóriák ára egyébként már hosszú hetek óta lényegében változatlannak tekinthető, amit jól szemléltet, hogy ezen memóriák ára a mostanit megelőző héten átlagosan mindössze 0,5 százalékkal csökkent, az ezt megelőző héten pedig 2,4 százalékkal emelkedett.

Egyes szakértők szerint, bár az iraki háború egyelőre nem gyakorolt komolyabb negatív hatást a memóriapiacra, a piac jelenlegi stagnálása tulajdonképpen már összefüggésbe hozható a közel-keleti konfliktussal. Az elemzők szerint mostanság mindenkit a háború érdekel a legjobban, ami többek közt abban is megmutatkozik, hogy a DRAM piacon mind az eladások, mint a vásárlások panganak, ennek következtében pedig az árak sem nagyon változnak. Sokan úgy vélekednek, hogy a memóriapiac számára rövid távon az úgynevezett CNN effektus jelentheti a legnagyobb problémát, vagyis az, hogy manapság szinte mindenki a CNN, illetve a hasonló hírtelevíziókon lesi a legfrissebb háborús információkat, miközben a piac éppen hogy csak vegetál.

A memóriagyártó cégek ezzel párhuzamosan szépen lassan csökkentik gyártókapacitásaikat, így például a Samsung Electronics az első negyedévben közel 30-40 százalékkal, a Micron Technology és az Infineon Technologies pedig mintegy 15-25 százalékkal kevesebb 256 Mbit-es SDRAM memóriachipet gyártott, mint a megelőző negyedévben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dömper Ármánd #4
    Az elmúlt éveket figyelembe véve, én már azon sem csodálkoznék, ha ez ózonlyuk nagyságát, vagy Béla bácsinak a "kőmívesnek" az emésztését is belekalkulálnák a memóriák áraiba.