JohnnyCage

Újabb lépés a spam elleni küzdelemben

Az amerikai szövetségi fellebbviteli bíróság napokban meghozott ítélete szerint nem sérti az amerikai alkotmányt az a törvény, amely megtiltja a kéretlen, reklámcélú faxok küldését. A döntés a spam elleni törvényi szabályzás alapjait is megteremtheti.

A 8. Körzeti Fellebbviteli Bíróság visszafordította azt az elsőfokú bírósági döntést, amely szerint alkotmányellenes az az 1991-ben hatályba lépett amerikai törvény, amely megtiltja a kéretlen reklámcélú faxok küldését. Az elsőfokú döntés szerint a törvény korlátozza a szólásszabadságot.

A fellebbviteli bíróság három bíróból álló testülete arra a döntésre jutott, hogy a kéretlenül érkező reklámcélú faxok valóban jelentős pluszköltségeket jelenthetnek a címzett társaságok számára, így a korlátozó törvény indokolt.

A döntés, bár nem kapcsolódik szorosan a kéretlenül érkező e-mailekhez, mégis kulcsfontosságú lehet a spamek terjedésének megfékezésében, állítják egyes szakértők. Az általános vélemény szerint egy kéretlenül érkező reklám e-mail kevésbé tolakodó, és kisebb pluszköltséget jelent a címzett társaság számára, mint egy kéretlen fax. A két probléma hasonló jellege azonban arra enged következtetni, hogy a spam ellenes törvények sem bizonyulnának alkotmányellenesnek.

A fellebbviteli bíróság szerint a kéretlen faxok olyan reklámlehetőséget jelentenek, ahol éppen a címzett fizet az elhasznált festékkel és papírral az általa nem igényelt reklámanyagért. Mindez tömegesen érkező reklámok esetén óriási többletbevételt okozna a társaságoknak.

A spam ellen küzdők szerint a kéretlenül érkező reklám e-mailek hasonló problémát vetnek fel, amennyiben a társaság ugyanis átláthatóvá kívánja tenni a spamekkel elárasztott elektronikus postafiókjait, pluszköltséget jelentő spamszűrő szoftvereket kell vásárolnia. A spamek emellett korlátozzák a vállalati hálózatok sávszélességét, és fölösleges helyet foglalnak az adattároló eszközökön.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gz8 #1
    Nem lépni, hanem ütni kellene...