JohnnyCage

Nehéz helyzetben a memóriagyártók

A DRAM memóriagyártókat egyre nehezebb helyzetbe sodorják a hosszú ideje igen alacsony memóriaárak, amelyek még az előállítási költségek fedezését sem teszik lehetővé a társaságok számára.

Az amerikai Micron Technology például mintegy 619 millió dolláros veszteséggel zárta második pénzügyi nyegyedévét, és a társaság az elkövetkező hónapokban sem számíthat sokkal jobb eredményre. A Micron súlyos veszteségeit a cég vezetése számos tényező együttes hatásának tudja be, úgymint több új gyártósor közelmúltbeli megvásárlása, az új eszközök munkába állításával kapcsolatban felmerült technikai problémák, valamint az a tény, hogy a társaság nincs jelen a Flash memóriák piacán.

A kialakult helyzet súlyosságára utal, hogy a Micron még nincs is olyan rossz helyzetben, mint az NEC és Hitachi cégek közösvállalkozásaként ismert Elpida Memory, vagy a dél-koreai Hynix Semiconductor.

Bár az alacsony DRAM árak rövidtávon kedvezőek lehetnek a felhasználók számára, amennyiben a kialakult helyzet tovább folytatódik, előbb - utóbb a felhasználók is érezni fogják az ebből származó negatív hatásokat. Amikor a DDR memóriák megjelentek a piacon, áruk valamivel magasabb volt a szinte azonos költséggel gyártható, hagyományos SDR változatokhoz képest. A DRAM gyártók így a DDR-SDRAM chipek minél nagyobb volumenű gyártásával igyekeztek visszaszerezni az SDRAM chipeken elveszített pénzt. Ez az árkülönbözet azóta azonban már megszűnt, sőt ellentétes előjelet vett, így a társaságok már a DDR chipek előállításán is veszítenek.

A jelenlegi, meglehetősen gyenge piaci kereslet mellett a társaságoknak a gyártási mennyiség csökkentése jelenthetne megoldást, amely az árak emelkedéséhez vezetne. A cégek azonban attól tartanak, hogy elveszítik piaci részesedésüket, ezért nem választják ezt a megoldást. A DRAM gyártók jelenleg a lehető legnagyobb mennyiségű DRAM értékesítésével igyekeznek minimalizálni veszteségeiket.

Mivel a DDR-II memóriák általános elterjedése 2004/2005 előtt nem várható, a társaságoknak nincs igazi lehetőségük anyagi helyzetük stabilizálására mindaddig, amíg a piaci kereslet jelentősen fel nem lendül. Az elmaradó beruházások, illetve egyes gyártók esetleges csődje hosszabb távon viszont a felhasználók számára kedvezőtlen hatást rejt magában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!