Spencer

A SiS vadonatúj grafikuschipje lekéste a CeBIT-et

A Silicon Integrated Systems (SiS) a várakozásokkal ellentétben a mostani hannoveri CeBIT-en még nem mutatta be legújabb grafikus processzorát, a Xabre II-t.

Különböző források szerint a Xabre II csúszása annak "köszönhető", hogy a SiS az új grafikuschip esetében chipgyártó partnert vált. A Silicon Integrated Systems munkatársai a CeBIT-en ígéretet tettek arra, hogy a UMC (United Microelectronics Corporation) által gyártandó Xabre II hivatalos bemutatkozására legkésőbb júniusban, a tajvani Computex szakkiállításon sor fog kerülni, ezt követően pedig rövid időn belül, várhatóan már júliusban megjelennek majd a piacon az első Xabre II alapú grafikuskártyák. Az első Xabre II tesztekre egyébként ennél némileg korábban, már május folyamán számítani lehet.

A Silicon Integrated Systems képviselői a CeBIT-en hangsúlyozták, hogy a Xabre II egy igazi nagy teljesítményű, hardcore gamerek számára szánt grafikus megoldás lesz. A Xabre II termékcsalád esetében a SiS 340 fejlesztési kódnevű grafikuschip jelenti majd a csúcsot, mely chip a várakozások szerint a legfejlettebb 0,13 mikronos gyártási technológiákkal fog készülni, és mintegy 80-85 millió darab tranzisztor kap majd benne helyet. A Xabre II grafikus processzorok egytől egyig teljes körű DirectX 9.0 kompatibilitással fognak rendelkezni, a csúcsmodellről pedig tudni lehet, hogy nyolc renderelő futószalaggal, futószalagonként pedig két-két textúrázó egységgel és egy-egy pixel shaderrel büszkélkedhet. A hardveres vertex shaderekkel is ellátott Xabre II esetében a pixel shaderek 96 bites pontossággal rendelkeznek, csakúgy, mint a manapság oly népszerű ATI Radeon 9700.

Amennyiben hinni lehet a különböző híradásoknak, a Xabre II alapú csúcskategóriás videokártyákon található grafikus processzorok, illetve memóriachipek 350 MHz-es, illetve 500 MHz-es működési frekvenciával fognak rendelkezni. Összehasonlításképp a Silicon Integrated Systems által jelenleg forgalmazott legnagyobb teljesítményű grafikus megoldás, a DirectX 8.1 kompatibilis Xabre 600 esetében mind a grafikuschip, mind a memória 300 MHz-es frekvencián üzemel. A gyártó várhatóan több low-end Xabre II megoldást is piarca kíván dobni, melyek közül a SiS 341-ről annyit lehet tudni, hogy nyolc helyett csak négy renderelő futószalaggal fog rendelkezni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #3
    "... bar kerdes hogy hogy csinaljak meg a kartyat 40 milla tranyoval kevesebbol mint a konkurrensek?"
    Na ja, ráadásul 2x annyi texturázó egységgel :)
  • Csudri #1
    Remélem végre csinálnak valami jó cuccot, mert nem bánnám ha nem csak Ati és NV lenne! Minél többen csinálnak jó GPU-t annál jobb a fogyasztóknak! Teljesítmény és árverseny rulez!