Franczy

A SiS 2003-as tervei az Intel fronton

Ahogy arról korábban beszámoltunk, sokakat meglepetésként ért az Intel azon közelmúltban tett bejelentése, mely szerint a jelenlegi 533 MHz-es rendszerbusz frekvenciájú Pentium 4-es processzorokat már a jövő év második negyedévében azon új modellek fogják követni, melyek 800 MHz-es rendszerbusszal fognak rendelkezni. Ezen bejelentés a nagy konkurens AMD-n kívül a tajvani chipsetgyártókat, így többek közt a SiS-t (Silicon Integrated Systems) is hidegzuhanyként érte, éppen ezért korántsem meglepő, hogy a SiS ütemterveiben egyelőre nem találkozhatunk az emelt rendszerbusz frekvenciájú Pentium 4-es chipekkel kompatibilis chipsetekkel. A legfrissebb SiS roadmapek szerint a gyártó Intel fronton a 2003-as esztendőben a DDR-II memóriákkal és az 533 MHz-es QPB-vel (Quad Pumped Bus) rendelkező Pentium 4-es processzorokkal kompatibilis chipkészlétekre kívánja helyezni a hangsúlyt.

A nemrégiben a legdinamikusabban fejlődő tajvani chipsetgyártónak kikiáltott SiS közeljövőbeli terveit illetően említést kell tennünk a várhatóan még ebben a hónapban bemutatkozó új déli hídról (South Bridge), a SiS 963L-ről, mely elsősorban hat darab USB 2.0 portjáról, négy ATA-133-as portjáról, illetve új multimédiás és biztonsági megoldásairól ismerszik meg. Ezt követően várhatóan a jövő esztendő első negyedévében fog megjelenni a piacon a SiS 180 típusjelzésű új déli híd, mely két Serial ATA 150 porttal fog rendelkezni, a sorban következő SiS 964-es déli híd pedig ugyancsak két Serial ATA 150 porttal, valamint nem kevesebb mint nyolc USB 2.0 porttal lesz felvértezve.

A SiS alsóbb szegmensbe tartozó alaplapi chipkészletei közül a jövő évben többek közt a SiS 648, a SiS 651, valamint a SiS 645DX Revision B fog Hyper-Threading támogatással rendelkezni. A gyártó várhatóan még ebben a hónapban lerántja majd a leplet az elsősorban a high-end kategóriás személyi számítógépek piacára szánt SiS 655-ös chipkészletről, mely elsősorban kétcsatornás DDR memóriatámogatásáról ismerszik meg. A jövő év februárjában esedékes az 533 MHz-es QPB-t, a PC1066-os Rambus DRAM memóriákat támogató és egyben Hyper-Threading kompatibilis R658 Revision B chipset bemutatkozása. 2003 tavaszának végén várható az ugyancsak Hyper-Threading és kétcsatornás DDR400 kompatibilis SiS 655FX debütálása, majd valamikor ezután érkeznek meg a gyártó DDR-II memóriákkal kompatibilis vadonatúj chipsetei, melyekről azonban egyelőre nem sok információ látott napvilágot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!