Spencer

DRAM piac: növekvő kereslet, hiány, emelkedő árak

Mivel a memóriaárak az elmúlt hetekben-hónapokban rendkívül jelentős mértékben csökkentek, az általában nagy tételben vásárló számítógépgyártó cégek hosszú idő után először úgy gondolták, hogy feltöltik raktáraikat, ami ahhoz vezetett, hogy a memóriaárak csökkenése megtorpant, sőt némileg már emelkedtek is az árak - derül ki az iSuppli piackutató cég egyik friss jelentéséből.

Az elmúlt időkben tapasztalható volt árcsökkenésről szinte mindent elárul, hogy míg november második hetében még több mint 8 dollárba került egy darab 256 Mbit kapacitású PC266-os DDR (Double Data Rate) SDRAM, addig ugyanezen memóriachipek február végén már kevesebb mint 3 dollárba kerültek. Magyarul ez azt jelenti, hogy egy-egy ilyen 256 Mbites memóriachip kereskedelmi ára alacsonyabbra süllyedt, mint magának a chipnek az előállítási költsége, ami - mondanom sem kell - roppant kellemetlenül érintette a memóriagyártókat. A számítógépgyártó cégek viszont az elmúlt napokban úgy gondolták, hogy mivel a nagyon nyomott DRAM memóriárak lényegében már nem süllyedhetnek mélyebbre, itt az idő bevásárolni némi memóriát.

A memóriapiaci árcsökkenés a jelek szerint megállt, sőt az elmúlt napokban némileg már emelkedtek is a DRAM memóriaárak. Szakértők szerint ezen jelenség hátterében egyrészt az áll, hogy a számítógépgyártók nagy mennyiségben kezdtek memóriákat vásárolni, másrészt pedig az, hogy az elmúlt időkre jellemző roppant gyenge felvásárlópiac arra ösztönözte a gyártókat, hogy visszafogják memória gyártókapacitásaikat. Ez a két tényező együttesen ahhoz vezetett, hogy a memóriapiacon némi hiány alakult ki, melynek már lényegében egyenes következménye az árak emelkedése. Az Egyesült Államokban egyébként az elmúlt héten konkrétan 4-5 százalékkal emelkedtek a DRAM memóriaárak.

A legfrissebb adatok szerint jelen pillanatban 3,11 dollárba kerül egy 256 Mbit kapacitású PC266-os DDR SDRAM memóriachip, ami azt jelenti, hogy ezen chipek ára néhány nap alatt mintegy 5 százalékkal emelkedett. Ezzel párhuzamosan a kisebb kapacitású, 128 Mbites PC266-os DDR SDRAM memóriachipek ára is emelkedett, igaz korántsem jelentős mértékben. Egy-egy ilyen chip jelenleg 1,75 dollárba kerül, ami mindössze 1 százalékos áremelkedést jelent.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Arwenke #2
    Hu de kafa, bámulatos.