JohnnyCage

Emelkedik a DDR memóriachipek ára

Az elmúlt napokban némileg megemelkedett a DDR-SDRAM memóriachipek nagykereskedelmi darabára. Nem várható azonban a folyamat hosszabb távon való folytatódása, mivel a piaci kereslet továbbra is meglehetősen gyenge a DRAM modulok iránt.

A tajvani Commercial Times üzleti napilap jelentése szerint az elmúlt napokban 3 dollárra emelkedett a 256 Mbites DDR-SDRAM memóriachipek nagykereskedelmi darabára. Február végén ez az árszint még 2,80 dollár környékén mozgott. Ellentétes trendet mutatnak azonban maguk a DDR-SDRAM memóriamodulok, amelyek az elmúlt napokban is egyre olcsóbbá váltak a piacon. Egy 256 MByte-os DDR memóriamodulért a forgalmazóknak jelenleg átlagosan mintegy 22 dollárt kell fizetniük, amely alacsonyabb a február végét jellemző árszintél.

A Commercial Times írása szerint a DDR-SDRAM chipek áremelkedése annak tudható be, hogy Kína az elmúlt napokban egyes hírforrások jelentése szerint meglehetősen erős keresletet mutatott a komponensek iránt. Ez az értesülés azonban korántsem biztos, hogy megfelel a valóságnak. A hír mindenesetre áremelkedést okozott a piacon.

A DDR memóriamodulok árcsökkenése ezzel szemben arra utal, hogy a kereslet összeségében továbbra is igen gyenge. A 256 MByte-os DDR-SDRAM memóriamodulok ára február végén több hétig tartó folyamatos árcsökkenést követően 24 dollárra esett. Szerdára ez az ár további két dollárral csökkent, áll a Commercial Times jelentésében.

Szakértők szerint a DDR chipek árának emelkedése minden valószínűség szerint egy kisebb, ideiglenes változás volt, amely a közeljövőben nem fog folytatódni, és éppen ezért egyelőre a memóriamodulok árán sem érződik. Komolyabb áremelkedésre addig nem kell számítani, ameddig a piaci kereslet jelentős növekedést nem mutat jelenlegi szintjéhez képest.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Laci73 #1
    A memória-árak hosszútávú előrejelzése gyakorlatilag lehetetlen. Pl. ha balhé lesz a két Korea között, a modulok akár el is tűnhetnek a polcokról.