JohnnyCage

Szabványügyi bizottság a spam ellen

Egy internetes szabványügyi bizottság részletekbe menő vizsgálatot indított a spam-ek, vagyis a kéretlenül érkező reklám e-mailek ellen. A bizottság esetleges lépései a jövőben komoly hatással lehetnek az e-mail használatára, illetve biztonságára.

Az újonnan létrehozott Anti-Spam Research Group (Spamellenes Kutatócsoport) az Internet Research Task Force (ITTF) szervezet részét képezi. Az IRTF szoros kapcsolatban áll az Internet Engineering Task Force (IETF) szövetséggel, amely az Internet olyan alapvető technológiáinak szabványosítását végzi, mint az e-mail, az adatátviteli protokollok, és az Internet címek.

Az új csoport egy nyílt kutatási testület, amely semmilyen irányvonal meghatározó erőhöz nem tartozik, kutatási eredményei azonban komoly hatással lehetnek arra, ahogy az internetszoltáltatók az e-mail technológiát a jövőben kezelni fogják.

"Az egykor egyszerű kellemetlenségnek tekintett spam az utóbbi időben egyre nagyobb részét teszi ki az internetes e-mail forgalomnak" - olvasható a szervezet weboldalán. "A kutatócsoport célja, hogy a pontos ismeretek birtokában megoldást találjon a problémára."

A kéretlenül érkező e-mailek problémájára az utóbbi időben egyre több szervezet hívta fel a figyelmet, az Anti-Spam Research Group (ASRP) azonban komoly befolyásoló tényezőnek tekinthető a területen. A spamellenes megoldásokat fejlesztő Brightmail szerint a kéretlen reklám e-mailek 2002-ben robbanásszerű növekedést mutattak, és a teljes e-mail forgalom egyharmadát tették ki. 2001-ben ez az arány még csak 8 százalék volt.

A spam küldők, illetve a spam ellenes megoldások fejlesztői az elmúlt hónapokban fegyverkezési hajszába bonyolódtak, amelyben ezidáig a kéretlen e-mailek küldői bizonyultak sikeresebbnek. Bár a különféle spam szűrő rendszerek valóban meggátolhatják egyes reklám e-mailek kézbesítését a felhasználókhoz, a rendszerek hibájából olykor fontos e-mailek is elveszhetnek.

Az ASRP egyik fő feladatának egy olyan megoldás kidolgozását tekinti, amely lehetővé teszi a spam küldők egyszerű, és gyors azonosítását. Egy ilyen megoldás azonban csak az e-mail technológia alapjaiba történő beavatkozással valósítható meg, amelyhez azonban évek kellenek. Még nehezebb a helyzet, ha a megoldás vitásnak bizonyul.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!