Spencer

Továbbra is a Samsung uralja a DRAM piacot

Az iSuppli piackutató cég legfrissebb jelentéseiből kiderül, hogy a korábbi évekhez hasonlóan az elmúlt esztendőben is a Samsung Electronics volt a világ legnagyobb DRAM memóriagyártó cége, a Nanya Technologies Corporationnek pedig 2002-ben először sikerült betörnie a világ első öt DRAM gyártó cége közé.

Az iSuppli szakértői szerint az elmúlt időkben jelentős mértékben hullámzó memóriaárak komoly segítséget jelentettek a Samsungnak abban, hogy képes legyen megőrizni piacvezető pozícióját. A DDR (Double Data Rate) memóriák piacán a dél-koreai gyártó 32,5 százalékos részesedéssel zárta a 2002-es esztendőt, ami mintegy 4 százalékkal több, mint a cég 2001 végén regisztrált piaci részesedése.

A piackutató cég szerint az elmúlt esztendő egyik legnagyobb nyertese az a Nanya Technologies, mely 2,9 százalékos DRAM piaci részesedését tizenkét hónap alatt nem kevesebb mint 5,5 százalékra volt képes növelni. A tajvani gyártó kiváló teljesítményének hátterében elsősorban az áll, hogy gyártási kapacitásának nagy részét már viszonylag korán DDR memóriák gyártására használta fel. A 2001-ben még csak hetedik pozícióban lévő Nanya 2002 októberének végén már 90 százalékban DDR memóriákat gyártott.

2002-ben a Samsung megközelítőleg 55 százalékkal nagyobb forgalmat bonyolított le a DRAM memóriák piacán, mint egy évvel korábban, a Nanya Technologies DRAM piaci forgalma pedig ugyanezen időszakban nem kevesebb mint 153 százalékkal növekedett. Az iSuppli szerint egyébként a globális DRAM piac a tavalyi esztendőben mintegy 33 százalékkal növekedett, tehát mind a Samsung, mind a Nanya Technologies átlagon felüli eredményt produkált 2002-ben.

Az elmúlt évi forgalmi adatok alapján a DRAM memóriagyártók top5-ös listáján sorrendben a következő cégek találhatók: Samsung, Micron, Infineon, Hynix, Nanya. Ezen első öt cég a piacnak több mint 82 százalékát uralta 2002-ben. A Samsungon és a Nanya Technologies-en kívül az Infineon is remek évet tudhat maga mögött, hiszen az Infineon 2002-ben nem kevesebb mint 67 százalékkal nagyobb bevételt regisztrált, mint 2001-ben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zsozso #3
    kicsit jobbak mint a csáknorrisz félék