JohnnyCage

Az összeomlás szélére került a DRAM piac

Mind a hagyományos SDRAM, mind pedig a DDR-SDRAM memóriachipek és -modulok ára tovább zuhan, jelentette a tajvani Economic Daily News üzleti napilap.

A DDR-SDRAM chipek nagykereskedelmi darabára az elmúlt napokban további 4,1 százalékot esett. A 256 Mbites változatokért így jelenleg átlagosan 2,87 dollárt kérnek a gyártók. A piac képviselői ráadásul attól tartanak, hogy ez az árszint az elkövetkező hetekben 2 dollárra zuhanhat, áll az Economic Daily News írásában.

A DRAMeXchange adatai alapján a hagyományos SDRAM chipek ára valamivel magasabb, de a 256 Mbites változatok jelenlegi, 3,41 dolláros darabára is kismértékű csökkenést mutat az elmúlt hetekhez képest. A DRAMeXchange szerint a 256 Mbites DDR chipek darabára csütörtökön 2,86, az SDRAM változatoké pedig 3,39 dollár volt.


A DDR változatok egyébként már jó ideje olcsóbban kaphatók a kis kapacitással gyártott, kifutóban lévő régebbi típusoknál. Az SDRAM memóriák ára akkor kezdett emelkedni, amikor a DDR változatokra való teljes átállás miatt a társaságok gyártókapacitása meredek zuhanásnak indult. Az utóbbi hetekben azonban az SDRAM-ok is egyre olcsóbbá váltak.

A DRAMeXchange szerint az SDRAM-ok iránti ideiglenes igényt, amely egyébként elsősorban Európában, illetve az Egyesült Államokban volt számottevő, a gyártók már kielégítették, új megrendelések pedig nem érkeznek a típusból. A kínai holdújév után megszokott raktárkészlet korrekciós megrendelések ezúttal szintén elmaradtak.

A PC-gyártók SDRAM iránti igénye a közeljövőben fokozatosan esni fog, de még elképzelhető némi fellendülés, mert az Intel egyes hírek szerint még rendelkezik értékesítésre váró SDRAM alapú Pentium 4 chipkészletekkel raktáraiban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #9
    egy chip ára 3 dollár, de egy modulon 8, kétoldalas esetén 16 chip van, azaz 24 a 256 megás, illetve 48 dollár az 512 megás ddr ram modul ára - többtízezer darab esetén
    ja, és számold azt is bele, hogy ezeket a nyákra kell szerelni, és tajvanrol többezer kmre kell szállítani
  • GyaxyBoy #7
    Nem lehet megrendelni Tajvanból? :))
    Kéne 1024MB :))
    Ennyi pénzért?
  • [HUN]PAStheLoD #6
    na és az a usereknek mért baj hogy alacson az ára ?
  • b #5
    oké, a számszungnak már csak egy kicsit kell bírnia aztán világuralomra törhet. :)
  • WiZZaRD #4
    csokkenjen csak a beka segge ala, akkor mar bele fog esni a megfizetheto kategoriaba:-)
  • Gabest #3
    Egyeztetni kell és akkor ok: "a közelmúltban fokozatosan esni fog, de a közeljövőben még elképzelhető volt némi fellendülés"
  • atee #2
    Eljen eljen :)