JohnnyCage

Shawn Fanning a Roxióhoz igazolt

A fájlcsere-guru a jövőben a Roxio kötelékében fog dolgozni egy új Napster szolgáltatás kifejlesztéséért, amely azonban jelentősen el fog térni az egykor óriási sikert akarott elődjétől.

A CD-író szoftvereket fejlesztő Roxio azután vásárolta meg a Napster nevet, illetve a felszámolt társaság technológiáit és egyéb tulajdonait, hogy a német médiaóriás Bertelsmann AG korábbi tervei ellenére nem tudta megtartani azokat. A Roxio a mintegy 5 millió dollárért megszerzett technológiákat továbbfejlesztve egy új Napster szolgáltatáson dolgozik, a fejlesztésekből pedig Shawn Fanning is kiveszi a részét.

Az új Napster szolgáltatás azonban teljesen különbözni fog elődjétől. Az új hálózat ugyanis teljesen meg fog felelni a lemezkiadók elvárásainak, és kereskedelmi jellegű (előfizetéses) zeneletöltéseket fog kínálni a felhasználók számára. "Az év végéig be kívánjuk indítani az új, legális zeneszolgáltatást" - mondta Kathryn Kelly, a Roxio szóvivőnője. "Chris Gorog vezérigazgató jelenleg folytat megbeszéléseket a vezető lemezkiadókkal" - tette hozzá. A Roxiót az EMI Group korábban egyébként már megemlítette azon társaságok között, amelyek számára online terjesztési célzattal licenszelni fogja zenéit.


Shawn Fanning itt még a Napster alapítójaként

A vezető lemezkiadók a közelmúltban maguk is indítottak előfizetés alapú online zeneszolgáltatásokat. A kiadók által támogatott Pressplay, illetve MusicNet ezidáig azonban csak igen szerény eredményeket ért el.

Az új Napster szolgáltatás a Roxio Audio Central szoftverébe fog bekerülni a közeljövőben. Ez a program a napokban kiadott Easy CD & DVD Creator 6 szoftvercsomag részét képezi. Könnyen lehet azonban, hogy az új zeneszolgáltatással kibővített program a jövőben külön megoldásként kerül a boltokba.

Fanning, aki egyetemi tanulmányai alatt fejlesztette ki a Napster programot, egyelőre külső konzulensként fogja segíteni a Roxio munkáját, és nem lesz a cég alkalmazottja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabest #1
    jó döntés volt, béke poraikra.