Franczy

Nvidia tervek 2003-2004-re

A különböző grafikus processzorok, valamint alaplapi chipkészletek fejlesztésével foglalkozó Nvidia képviselői beszámoltak a cég közeljövőt érintő terveiről, mely terveket, valamint a cég újdonságaival kapcsolatos pletykákat tekintsük át most röviden!

Az Nvidia vezetői elismerték, hogy a cég vadonatúj grafikuschipje, az immár 0,13 mikronos csíkszélességgel rendelkező GeForce FX gyártása kapcsán korábban nem várt nehézségek adódtak, azonban ezen nehézségeket már nagyrészt sikerült kiküszöbölni. Amennyiben a GeForce FX chipeket gyártó TSMC és a tömöttebb pénztárcájú felhasználók is úgy akarják, akkor az Nvidia szerint elképzelhető, hogy még a jelenlegi negyedév végéig mintegy 1,5 millió darab GeForce FX-alapú grafikuskártya talál majd gazdára. Az Nvidia ígéretei szerint a második negyedév végére már több olyan grafikuschip is forgalomban lesz, mely a GeForce FX architektúrára fog épülni, ily módon akkorra már 99-399 dollár közötti áron lényegében bárki megtalálhatja majd a számára legmegfelelőbb GeForce FX változatot. Tudni lehet, hogy az Nvidia a közeljövőben számos olyan új chippel kíván előrukkolni, mint amilyen például az NV31, az NV33, az NV34, az NV35, az NV36, vagy az NV40, azonban ezen újdonságokról a cég képviselői egyelőre nem kívántak nyilatkozni.

Az említett chipek közül értelemszerűen az NV40 képviseli majd a legfejlettebb technológiát. Az NV40-nel kapcsolatos legfrissebb pletykák arról szólnak, hogy az Nvidia a korábbi terveivel ellentétben nem 2003 végén, hanem csak valamikor 2004 második felében dobja majd piacra ezt a 0,09 mikronos gyártási technológiák segítségével készítendő újdonságot. Amennyiben a korántsem hivatalos forrásból származó pletykáknak hinni lehet, akkor az NV40-ben nem kevesebb mint 300-350 millió darab tranzisztor kap helyet, melyből 134 millió tranzisztort az integrált 16 MB DRAM memória tesz majd ki. A 750-800 MHz-es frekvencián ketyegő grafikuschip mellett természetesen külső memória is helyet fog kapni, még pedig nem is akármilyen, hanem 1,4 GHz-es DDR-II memória, ráadásul 256-512 MB méretben. A tizenhat Vertex Shaderrel felvértezett NV30 esetében a DDR-II memória sávszélessége 44,8 GB/s, a beágyazott DRAM memória sávszélessége pedig nem kevesebb mint 204,8 GB/s lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Power #25
    Simán, lásd Matrox esete, drága, lassú, átlagos mínőség.
  • kolega #18
    Szerintem az nVidia kicsit leszakadt az e'lmezo"nyto"l. Az ATI 9500 ugyanazt nyujtja, mint az ASUS legujabb nVidia chipes ka'rtya'ja plussz fele annyiba kerul.
    Nekem most nVidiam van de reme'lem ma'r nem soka'ig.
    Ha az nVidia akar valamit, akkor az FX-nek nagyot kell szo'lni.
  • Zsoltee_a_bator #11
    mar az nvidia-fanok is elore koszonnek az atinak azert az nem semmi :)

    /amugyis s3 rulz/
  • Zsoltee_a_bator #9
    nezted a reszvenyarfolyamot mostanaban? :)
  • Bandit21 #7
    Mert kamu az egész, azért...Az Fx nem igazán jött be, de azért legyen is róluk szó. Hát beadnak 1 két év múlva bejövő kártyát a köztudatba, soselátott konfiggal.
  • Csudri #3
    Nekem mindegy mi lesz csak verseny legyen!
  • Omegared #2
    Én meg vagy 51% nVidia részvényt. :))