Franczy

Új szerverek és adattároló rendszerek az Apple-től

Az Apple Computer munkatársai bejelentették a cég legújabb rack alapú szerver számítógépeit, illetve adattároló rendszereit, így többek közt most debütált az az új Xserve szerver is.

Ebben egy a korábbiaknál gyorsabb, 1,33 GHz-es működési frekvenciával rendelkező mikroprocesszor, 256 MB DDR (Double Data Rate) memória, egy 60 GB kapacitású merevlemez, valamint egy Gigabit Ethernet kontroller található. Az Apple Computer ezen egyprocesszoros újdonsága 2799 dollárba kerül, a két darab 1,33 GHz-es chippel, 512 MB memóriával és 60 GB-os merevlemezzel szerelt változatért pedig 3799 dollárt kell fizetni. Mindkét újdonság egyaránt 1,75 col vastagságú, és az alapárukban többek közt egy CD-ROM meghajtó, valamint egy Mac OS X szerver operációs rendszer is benne foglaltatik. A most bemutatkozott új szerverek egyébként 200 dollárral olcsóbbak, mint amennyibe az Apple Computer tavaly májusban debütált első Xserve rendszerei bemutatkozásukkor kerültek.


"El kell mondjam, hogy elégedettek vagyunk az Xserve rendszerek eddigi eladási mutatóival. Tény, hogy a szerverek piacán talán egy kicsit túl visszafogottan, túl szerényen jelentünk meg, azonban az Xserve rendszerek egyre javuló eladásai minket igazolnak" - nyilatkozta a mostani bejelentés kapcsán Alex Grossman, az Apple Computer hardver részlegének egyik igazgatója.

A Gartner Dataquest piackutató cég legfrissebb jelentéseiből kiderül, hogy az Apple Computer az elmúlt év utolsó negyedévében több mint négyszer annyi szerver számítógépet adott el, mint 2001 hasonló időszakában. Ezzel párhuzamosan a cég korábban alig pár tized százalékos piaci részesedése megközelítette az egy százalékot.


Az Apple Computer az említett Xserve szervereken kívül vadonatúj adattároló rendszereket is bejelentett, mely 5,25 colos rack alapú rendszerek maximális adattároló kapacitása 2,5 TB. A cég új adattároló rendszereinek ára 6 és 11 ezer dollár között mozog, és a cég munkatársai külön felhívták a figyelmet arra, hogy ezen új rendszerek esetében 1 GB tárolókapacitás ára mindössze 4 dollár. A legolcsóbb, 6 ezer dolláros rendszerben két darab, összesen 128 MB cache-sel ellátott RAID vezérlő, valamint négy darab, egyenként 8 MB cache-sel rendelkező, 180 GB kapacitású ATA/100-as merevlemez található.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!