JohnnyCage

A Quanta gyártotta a legtöbb notebookot 2002-ben

A tajvani szerződéses gyártó minden más PC-gyártónál több notebookot készített az elmúlt évben, mivel a vezető PC óriások egyre inkább kitelepítik az eszközök előállítását.

A tajvani Quanta Computer mintegy 5,4 millió notebookot gyártott le az elmúlt évben, amely 22,8 százalékos növekedést jelent a cég számára 2001-hez képest, jelentette az iSupply piackutató cég. A társaság a legtöbb notebookot olyan vezető PC gyártóknak szállította, mint az amerikai HP, Dell Computer, és a japán Sharp.

A Quanta legnagyobb riválisa, a szintén tajvani Compal 4,1 millió notebookot gyártott 2002-ben, 72,7 százalékkal felülmúlva a megelőző év eredményét. A Compal szintén a vezető multinacionális PC-gyártóknak szállította le a készülékek döntő többségét, akik saját márkanevük alatt hozták forgalomba azokat.

Bár a különböző informatikai eszközök gyártásában egyre nagyobb szerepet kap Kína és Malajzia, a notebookok piacán egyelőre Tajvané a főszerep. Az iSupply jelentése szerint a tavalyi évben legyártott notebookok 65 százaléka Tajvanban készült. 2001-ben ez az arány még csak 58 százalék volt.

A növekedés oka a piackutató cég szerint az, hogy a tajvani cégek a notebookok gyártása mellett egyre inkább átveszik a tervezés feladatát is. A vezető PC gyártók így csak a majdani készülékek specifikációit határozzák meg, a többi a tajvani partnerek dolga.

Bár a HP és a Dell Computer egyelőre maga is gyárt notebookokat, a megjelenő készülékek egyre nagyobb részét teszik ki a tajvani cégek által készített változatok. A nagy multinacionális gyártók az utóbbi időben egyébként Kína felé kezdtek nyitni. Carter Tseng, a tajvani Microtek vezérigazgatója szerint tavaly mintegy 25 dollárral olcsóbb volt egy notebookot legyártani Kínában, mint Tajvanban.

Az iSuppli szerint ennek ellenére több kínai PC-gyártó is tajvani cégektől rendel notebookokat. A Quanta például jelentős megrendeléseket kapott Kína legnagyobb PC-gyártójától, a Legendtől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #2
    ez a mikrosütőknél, mosógépeknél már rég igy van
  • vax #1
    Lassan mindegy lesz milyen notebook-ot vásárolsz csak a gyártósor végén a "matricázáskor" alakulnak ki a márkák.