Franczy

Az NV31 és NV34 nem lesz teljesen DirectX 9 kompatibilis?

Az Nvidia által az elmúlt év végén bejelentett, korábban NV30 fejlesztési kódnevet viselt GeForce FX grafikuschip specifikációi immár jó ideje ismertek, és manapság már azt is tudni lehet, hogy az első GeForce FX-alapú grafikuskártyák várhatóan februárban bukkannak majd fel a piacon, valamint hogy ilyen típusú kártyákkal nagyobb számban csak valamikor március környékén találkozhatunk. Ezzel szemben mindeddig vajmi kevés információ látott napvilágot az NV30 közvetlen leszármazottjainak tekinthető NV31, valamint NV34 fejlesztési kódnevű grafikus processzorokról.

Az Nvidia munkatársai az NV31-ről, illetve az NV34-ről eddig lényegében csak annyit árultak el, hogy hivatalosan a március közepén a németországi Hannoverben megrendezendő CeBIT számítástechnikai szakkiállítás keretein belül fognak bemutatkozni. Egyes Nvidiához közeli források viszont már most tudni vélik, hogy mind az NV31, mind az NV34 fejlesztési kódnevű grafikuschipek csökkentett szolgáltatási körű, nem teljesen DirectX 9 kompatibilis GeForce FX chipeknek lesznek tekinthetők, vagyis ezen termékcsaládja esetében az Nvidia felhagy a GeForce3 Ti200-500, illetve a GeForce4 Ti4200-4600 esetében alkalmazott stratégiával. Mint ismeretes, utóbbi termékcsaládok tagjai csak a működési frekvenciák tekintetében különböztek egymástól, vagyis szolgáltatási körük teljes mértékben megegyezett egymással, vagyis például egy túlhajtott GeForce3 Ti200 adott esetben tökéletesen azonos teljesítményre volt képes, mint egy GeForce3 Ti500.

Az Nvidia az NV31 típusjelzésű grafikuschipben nem titkoltan a GeForce4 Ti4600 utódját, valamint a konkurens ATI Technologies-féle Radeon 9500 Pro méltó ellenfelét látja. Különböző források szerint az NV31 általánosságban nagyjából a GeForce4 Ti4600-zal egy szinten fog teljesíteni, antialiasing, illetve anizotrópikus szűrés mellett azonban várhatóan jobban fog teljesíteni a neves elődnél. Az Nvidia másik, közeljövőben bemutatkozó újdonságáról, az NV34-ről jelen pillanatban csak annyit lehet tudni, hogy a gyártó mint egy következő generációs középkategóriás terméket kívánja majd piacra dobni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zsoltee_a_bator #24
    4x1 tmu, 128 bites ddr1.. kb olyan mint a radeon9500 nempro. /nehany dx9 funkciotol megfosztva/.
  • Cefa #18
    De ez ugyanolyan mint az intelligens mosópor.(Mitől intelligens).Közben meg sima biopon. Gondolom lesz majd mosópor megnövelt intelligenciával. Az élet minden terén megy az átverés a szabályos keretek között. Már vagy 10 éve elfelejtették az aranyszabályt miszerint ők vannak a vevőért és nem fordítva.
  • Laci73 #17
    A cikk felvetése ha nem is bizonyos, de jogos: a GeForce4 MX kapcsán már jól kijátszott kártya. Semmi probléma nem lenne azzal, hogy gyengébb (redukált) szilíciumot ad az Nvidia, de arról a "jó" szokásáról letehetne, hogy megtéveszti a vásárlóit. Korrekt lenne tehát ha ezek a chipek - amennyiben valóban redukált temékek - más néven kerülnének forgalomba, és rendesen ráírnák hogy csökkentett képességűek, de olcsók.
  • WiLDoR #16
    nvidia bekaphatod... a következő grafkártyám most már tuti, hogy ATI lesz...
  • Cat #15
    gond az hogy terjed a net? :o
  • Borg #14
    Nem hal az ki, csak szűkülnek a baráti körök, mint ahogy a hozzértők, és a szellemileg érett emberek %-a is a neten.
    Egyre több újonc, egyre több tizenéves aki kezd konyitani valamit a szg-hez, csak éppen bővebben semmit nemt tud róla, csak az a király neki hogy 2000+os AMDje van, mert ez a divat...
    Szal a gondok itt vannak...
  • Borg #12
    www.xbitlabs.com

    Már a cikk előtt linkeltem a fórumba...
  • Cefa #9
    Már megint a nagy terelés. Ezt írják:"Ezzel szemben mindeddig vajmi kevés információ látott napvilágot az NV30 közvetlen leszármazottjainak tekinthető NV31, valamint NV34 fejlesztési kódnevű grafikus processzorokról."

    Bakker. Milyen infót lehet tudni az nv 30 -ról? Szinte semmi.
  • Tumor #8
    ezt a szar cikket ! már megint megerősítettlen forrású véleményre alapozva von le francci barátunk jővőbe látó következtetéseket, amiket már-már tényként tálal elénk, hogy mi érezzük, minden tudás tájékozott részese vagyunk.
  • Borg #5
    Nocsak francy, a fórumból merited az ihletet?:)