JohnnyCage

Feleannyi SDRAM kelt el az év végén, mint DDR

A hagyományos SDRAM memóriák lassan eltűnnek a piacról. Az SDR változatok a tavalyi év utolsó negyedében már csak a DRAM gyártók szállításainak alig egyharmadát tették ki, a vezető szerepet pedig egyértelműen átvette a DDR.

A DDR-SDRAM-ok szállítási mennyisége a karácsonyi vásárlószezonban több, mint kétszer annyi volt, mint a hagyományos SDR változatoké. A kifutóban lévő chipek iránt mutatkozó keresletet ráadásul tovább csökkentette, hogy a mérsékelt gyártókapacitás az árak jelentős emelkedéséhez vezetett.

Ami a globális DRAM piac helyzetét illeti, a 2002 utolsó negyedévében regisztrált 14 százalékos növekedés felülmúlta az elemzők és DRAM-gyártók várakozásait. Amíg 2002 harmadik negyedében összesen 1,019 milliárd 128 Mbitesnek megfelelő DRAM chipet szállítottak le a gyártók, az év utolsó három hónapjában ez az érték 1,158 milliárd darab volt, közölte a DRAMeXchange.

A DDR-SDRAM-ok ebből mintegy 736 millió darabot tettek ki, amely 63,58 százalékos részesedést jelent, vagyis kétszer annyit, mint amennyi a hagyományos SDRAM memóriákból elkelt. A hagyományos SDRAM memóriák a tavalyi év harmadik negyedében 43,76 százalékos részesedés mellett 446 milliós darabszámban találtak vásárlóra.

A DRAM memóriagyártók az év utolsó negyedében 10 százalékos növekedést vártak, elsősorban a karácsonyi vásárlószezon miatt. A legtöbb cég az időszakban befejezte gyártósorainak DDR előállításra való átalakítását, valamint az új, 140, illetve 130 nm-es csíkszélességű gyártósorok üzembe helyezését. A DDR-SDRAM chipek gyártókapacitása a közeljövőben így jelentősen növekedhet, ami az árak csökkenéséhez vezethet. Az SDRAM chipek előállítási mennyisége ezzel egyidőben viszont drasztikusan lecsökkent, jelentős áremelkedést gerjesztve ezzel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!