Franczy

HT támogatás a SiS 655 új verziójában

Habár a Silicon Integrated Systems (SiS) nem csapott túl nagy hírverést a dolognak, immár tudni lehet, hogy a cég Pentium 4-es alaplapi chipkészleteinek új verziói immár támogatják azt a bizonyos Hyper-Threading nevezetű teljesítménynövelő technológiát, mellyel először a múlt év végén debütált 3,06 GHz-es működési frekvenciájú Intel Pentium 4-es processzorok esetében találkozhattunk. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a SiS R658, a SiS 648, a SiS 645DX, a SiS651, valamint a mobil környezetekben történő felhasználásra szánt SiS M650-es chipsetek új verziói támogatják a Hyper-Threading kompatibilis processzorokat, azonban arról eddig nem lehetett hallani, hogy a SiS 655-ös chipset új verziója is megkapja ezt a támogatást. A legfrissebb híradások viszont már arról szólnak, hogy az említett chipsetek mellett immár a SiS 655-ös chipset B revíziójú északi híddal (North Bridge) szerelt változata is támogatja a Hyper-Threading technológiát.


A legújabb SiS 655-ös chipkészletek tehát a megújult északi hídnak köszönhetően immár a Hyper-Threadinggel felvértezett, 400, illetve 533 MHz-es rendszerbusz frekvenciájú legújabb Intel Pentium 4 processzorokat is támogatják. Mindenképpen figyelemre méltó a SiS 655-ös chipset részét képező kétcsatornás memóriakontroller, mely az általa támogatott PC2700-as DDR SDRAM memóriák révén 5,2 GB/s-os memória sávszélességet tesz lehetővé, mely még az RDRAM támogatású SiS R658, vagy az Intel vadonatúj Granite Bay chipsete által biztosított sávszélességnél is nagyobb. A SiS 655 egyébként a 128 bites kétcsatornás üzemmód mellett természetesen 64 bites módban is képes a memóriák kezelésére. Míg az előbbi üzemmódban kettő, vagy négy teljesen azonos memóriamodult kell alkalmazni, utóbbi üzemmód esetében nincsenek hasonló megkötések.

Az új SiS 655-ről ezenkívül tudni lehet, hogy maximálisan 4 GB DDR SDRAM memóriát támogat, AGP8x-os interfésszel rendelkezik, valamint hogy az esetében használatos északi híd és a SiS 963-es I/O kontroller közötti kapcsolatban fontos szerephez jut a SiS úgynevezett MuTIOL 1G technológiája. A SiS 963 részét képezi többek közt egy USB 2.0 kontroller, egy kétcsatornás ATA-66/100/133 IDE kontroller, valamint egy IEEE 1394a vezérlő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Veriel #4
    A hidat a fogorvosnak kell beraknia.
  • Gabest #3
    Az baj, ha az északi hidat nem pont észak felé szerelem be?

    (GTA3-nak semmi sem elég)