Franczy

Jönnek az új Nvidia chipek, de még nem a GeForce FX

A grafikuskártyák gyártásával foglalkozó cégek közül egyre többen jelentették be a legújabb, immár AGP 8x-os interfész támogatással rendelkező Nvidia GeForce4 Titanium grafikus processzorokra épülő videokártyáikat.

Érdekesség, hogy maga az Nvidia mindeddig hivatalosan nem is jelentette be ezen új grafikuschipjeit, név szerint az AGP8x-os támogatással rendelkező új GeForce4 Ti4200-at, a GeForce4 Ti4800SE-t, valamint a GeForce4 Ti4800-at. A hivatalos bejelentésre azonban nem nagyon érdemes várakozni, ugyanis az Nvidia várhatóan nem kíván túl nagy felhajtást csinálni legújabb grafikus processzorainak, ami egyébként érthető is, hiszen a hamarosan a piaci forgalomban is megjelenő GeForce FX-ek mellett az említett GeForce4-es grafikus megoldások fontossága lényegében elhanyagolható. Ezenfelül érdekesség, hogy az Nvidia a GeForce4 Ti4800SE-t az Egyesült Államokban egyáltalán nem kívánja promotálni, mely döntés konkrét hátteréről egyelőre vajmi keveset lehet tudni.


ASUS V9280S - a különbség csupán az AGP 8x

Az említett három újdonság mindegyike a már jól ismert GeForce4 architektúrára épül, a különbség leginkább az újdonságnak számító AGP8x-os támogatásban fedezhető fel. Így például a régi és az új GeForce Ti4200 teljesen megegyezik egymással, leszámítva, hogy az újdonság immár AGP8x-os támogatással rendelkezik. Az ugyancsak újdonságnak számító GeForce4 Ti4800SE grafikus teljesítménye alapján valahová a GeForce4 Ti4400 és a GeForce4 Ti4600 közé sorolható, vagyis a típusjelzésében szereplő nagyobb szám nem jelenti azt, hogy legyorsulná az Nvidia eddigi csúcsmodelljét. Az Nvidia ajánlása szerint egyébként a GeForce4 Ti4800SE-alapú grafikuskártyákon található GPU-k, illetve DDR (Double Data Rate) memóriachipek frekvenciája 275 MHz, illetve 550 MHz (2 x 275 MHz). Összehasonlításképp a GeForce4 Ti4600-as, illetve az újabb GeForce4 Ti4800-as videokártyákon helyet kapó grafikuschipek, illetve memóriák frekvenciája a gyári ajánlás szerint 300, illetve 650 MHz (2 x 325 MHz).

A Triplex például a napokban leplezte le legújabb, NV28-alapú grafikuskártyáját, mely a keresztségben a Triplex GeForce4 Ti 4800SE Deluxe nevet kapta, és amely kártya mag-, illetve memóriafrekvenciája megfelel az Nvidia már említett ajánlásainak. A 3,3 nanoszekundumos DDR SDRAM memóriachipekkel szerelt, számos ki- és bemenettel szerelt újdonság nem éppen olcsó, ára ugyanis 330 dollár.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pheel #3
    Hová ez a nagy sietség uraim? Hogy legyen hova kifizetni félévente 100 EHUF-ot? Már a procik is ebbe az irányba tartanak sajnos :(
  • IMYke2.0.0.0 #2
    Ez csak egy rókabőr!
    Az NVidia is tudja, ezért nem mer neki nagy hajcihőt csapni...!
    Az Ati közben simán "legyorsulja" még a jelenlegi, de akövetkező generációs (FX) Nvidia-kat is... Miért? Mert addigra a 9700 Pro-t alázó R450 is kijön...
    Az NVidia késett egy fél évett ezzel az FX-el...
    Ezt érdemes belátni!

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    .::i2k::. .:: Játékmagyarítások Ott-HUN-Lapja ::.
  • Veriel #1
    Na, eddig azt mondogattuk, hogy hajrá ATI. Lassan lehet, hogy az NVidiát kell biztatni és imádkozni érte?