Franczy

Egy új P4-es alaplap a Gigabyte-tól

Az olyan tajvani chipsetgyártó cégektől, mint például a VIA Technologies, vagy a Silicon Integrated Systems (SiS) a közelmúltban már megszokhattuk, hogy lényegében hónapról hónapra vadonatújnak kikiáltott alaplapi chipkészletekkel bombáznak minket.

A legtöbb esetben ilyenkor nem másról van szó, mint hogy a gyártók új termékei csak minimális mértékben különböznek elődeiktől, mindenesetre arra pontosan megfelelnek, hogy fenntartsák az érdeklődést az adott gyártók termékei iránt. Az elmúlt időkben hasonló tendenciára lehettünk figyelmesek az alaplapok piacán is, melynek ékes bizonyítéka, hogy a Gigabyte Technology a napokban bejelentette "vadonatúj" GA-8PE667 Ultra 2 típusjelzésű alaplapját, mely lényegében nem más, mint a közelmúltban bemutatkozott GA-8PE667 Ultra Serial ATA-150 kontrollerrel, valamint Gigabit Ethernet vezérlővel felvértezett újabb kiadása. Az említett gyártótól egyébként nem szokatlan az ilyesmi, hiszen a közelmúltban rövid időn belül lényegében két teljesen hasonló VIA KT400 chipsetes alaplapot dobott piacra.


A most bemutatkozott Gigabyte GA-8PE667 Ultra 2 elődjéhez hasonló módon a 400, illetve 533 MHz-es rendszerbusz frekvenciájú, Socket 478 tokozású Intel Pentium 4, illetve Intel Celeron processzorokat támogatja, vagyis a típusjelzésében szereplő "667" nem arra utal, hogy az alaplap esetleg ezen magasabb rendszerbusz frekvenciát is hivatalosan támogatná.

A Gigabyte ezen legújabb alaplapja az Intel közelmúltban debütált i845PE chipkészletére (i82845PE MCH, i82801DA ICH4) épül, így természetesen kompatibilis a legújabb, immár Hyper-Threading technológiával felvértezett, 3,06 GHz-es frekvenciájú Pentium 4-es processzorokkal is. Az alaplapon található három DIMM memóriafoglalatba maximálisan 2 GB PC2100-as, illetve PC2700-as DDR (Double Data Rate) SDRAM memória helyezhető be. Ezenkívül az alaplap részét képezi többek közt egy AGP4x slot, hat PCI slot, egy CNR slot, egy kétcsatornás ATA-33/66/100 kontroller, egy Promise gyártmányú IDE RAID kontroller, valamint egy Silicon Image gyártmányú Serial ATA-150 kontroller. Említésre méltó, hogy utóbbi kontroller lehetővé teszi a merevlemezek működés közben történő cseréjét. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a Gigabyte Technology milyen áron kívánja megkezdeni az egyébként normál ATX formátumban készülő alaplap forgalmazását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Spenser #1
    Szerintetek ez érdemes venni vagy ASUS P4PE-t ???