JohnnyCage

Már a jövő év első felében általánossá válhat a DDR400

A DDR400-SDRAM memóriák Intel általi támogatása lehetővé teszi, hogy a technológia akár már a jövő év második negyedében általánosan elterjedtté váljon a piacon.

A közelmúltban még számos cég, köztük az Intel is úgy vélte, hogy a DDR400-SDRAM memória technológiára semmi szükség, hiszen a DDR333 általánossá válását követően megjelenik a DDR400-nál jóval nagyobb teljesítményt ígérő DDR-II 533 szabvány. Éppen ezért a DDR400 memóriák szabványosításának lehetőségét a memória technológiákkal foglalkozó JEDEC csoport is elutasította.

A közelmúltban azonban egyértelművé vált, hogy a DDR-II megoldások egyelőre legfeljebb a videókártyákon terjedhetnek el, így a DDR400 jelentősége hirtelen megnövekedett. Mivel a DDR-II a jövő évben biztosan nem terjed el szélesebb körben, a chipóriás Intel is úgy döntött, hogy támogatni fogja a DDR400-as memóriákat Pentium 4 chipkészleteiben.

A VIA Technologies, Silicon Integrated Systems (SiS), és nVidia cégeket követően így már a negyedik, és egyben a legnagyobb chipset gyártó is a DDR400 mellé állt. Az Intel döntése óriási jelentőséggel bír, mivel a társaság piaci erejének köszönhetően döntő szereppel bír az egyes megoldások sorsát illetően.

A memóriagyártók korábban - éppen az Intel támogatásának hiánya miatt - nem fordítottak jelentősebb figyelmet a DDR400 memóriák gyártására. A társaságok a közelmúltban azonban megkezdték a DDR400 nagymennyiségű gyártására való felkészülést, és a hírek szerint a jövő évben már elegendő DDR400 chipet fognak tudni szállítani ahhoz, hogy a technológia átvegye a vezető szerepet a DDR266-os memóriáktól.

A DDR400 memóriák legnagyobb gyártója jelenleg a dél-koreai Samsung Electronics, de hamarosan a Nanya és Infineon cégek is megkezdik a chipek nagymennyiségű szállítását. Az Intel első DDR400-alapú chipkészletének, a Springdale-nek már elkészültek a mintadarabjai, a tömegtermelés pedig a jövő év elején indulhat be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!