JohnnyCage

Bizonytalan az alaplapok karácsonyi kereslete

A kiemelkedően erős októberi eladások ellenére az alaplap- és chipkészlet gyártók egyelőre meglehetősen óvatosak a karácsonyi kereslettel kapcsolatban.

Az alaplapi chipkészletek, illetve az alaplapok piacát a harmadik negyedév vége óta elsősorban a váratlanul érkező, rövid teljesítési határidejű megrendelések uralják. A növekvő megrendelések egyes szakértők szerint ráadásul sokkal inkább a raktárkészletek szintjének túlságosan magasra történő emelésére utalnak, nem pedig valós keresletre. Ennek oka elsősorban a chipkészletek közelmúltbeli hiányában, illetve a SiS chipkészletes alaplapok Egyesült Államokból való kitiltását követő kompenzációban keresendő.

Egyes alaplap gyártók a napokban bejelentették, amennyiben a decemberi eladások elmaradnak a várakozásoktól, a kedvezőtlen egész éves üzleti viszonyok miatt várhatóan néhány nappal az ünnepek előtt szabadságra engedik alkalmazottaikat, hogy csökkentsék működési költségeiket.

Ami a chipsetgyártókat illeti, a társaságokat továbbra is sújthatja a megoldások folyamatosan csökkenő értékesítési ára. A tajvani Market Intelligence Center (MIC) szerint a gyártók a negyedik negyedévben várhatóan több chipkészletet fognak leszállítani, mint amennyit a harmadik negyedévben értékesítettek. A megoldások átlagos kereskedelmi ára azonban mindenképpen csökkenni fog. Ezzel együtt a társaságok bevétele kismértékű növekedést fog mutatni.

A MIC előjelzése alapján a tajvani chipset gyártók a negyedik negyedévben mintegy 44,3 millió chipkészletet fognak leszállítani összesen 1,031 milliárd dollár összértékben. A társaságok a júliustól szeptemberig tartó időszakban 38,5 millió chipkészletet értékesítettek, összesen 913 millió dollár értékben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!