Franczy

Az Intel csökkenti egyes processzorai feszültségét

Különböző, magukat megnevezni nem kívánó források szerint az Intel csökkenti egyes 0,13 mikronos csíkszélességű Pentium 4, illetve Celeron processzorainak a feszültségét. Ilyen, vagy ehhez hasonló jelenségre az elmúlt három esztendőben nem volt példa, ugyanis a világ legnagyobb chipgyártója a processzorok stabilabb működése érdekében a közelmúltban nem hogy csökkentette volna, hanem inkább mindig növelte egy kicsit a Vcore feszültséget. A chipgyártó az elmúlt időkben csak és kizárólag akkor csökkentette processzorai Vcore feszültségét, amikor azokat új gyártási technológiával kezdte gyártani.

Konkrétan arról van szó, hogy a 2-2,8 GHz-es frekvenciával rendelkező, 0,13 mikronos gyártási technológiával készülő Intel processzorok a jövőben 1,525 V helyett immár csak 1,50, vagy 1,475 V feszültséget igényelnek működésükhöz, ezenkívül pedig tudni lehet, hogy a közeljövőben bemutatkozó 3,06 GHz-es, illetve 3,20 GHz-es működési frekvenciájú, Hyper-Threading kompatibilis új Pentium 4 chipek Vcore feszültsége 1,525 V lesz.

A számítógépes tuning elkötelezett hívei nyilvánvalóan örülni fognak a csökkentett Vcore feszültségű Intel Pentium 4, illetve Celeron processzoroknak, hiszen a gyári 1,50 V, vagy 1,475 V feszültséget lényegében minden kockázat nélkül felemelhetik az eddig alapnak számító 1,525 V-ra. Némi üröm az örömben, hogy az Intel a jövőben nem fogja feltüntetni processzorain, hogy azok működésükhöz pontosan milyen feszültséget igényelnek, vagyis az egyes processzorok Vcore feszültségei csak akkor fognak kiderülni, amikor a felhasználók beüzemelik a chipeket. A feszültség megjelölésének hiánya a legtöbb esetben semmilyen problémát nem fog okozni, hiszen manapság az alaplapok túlnyomó többsége már képes a feszültség automatikusan történő beállítására, azonban a tuning rajongóknak a kereskedésekben némileg nehezebb lesz rábukkanniuk a vélhetően jobban húzható processzorokra.

A csökkentett Vcore feszültségű új Intel processzorok C1 steppinggel fognak rendelkezni. Egyes források szerint az Intel az új chipeket a napokban már le is szállította partnereihez, mely cégek alapos nyúzópróbának teszik majd ki őket. A 2,6, illetve 2,8 GHz-es Pentium 4 modellek várhatóan december 6-án, a többi modell pedig január 24-én kerül majd forgalomba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zombye #6
    Ponyodsn így van.

  • Pheel #5
    Ezért veszel TE AMD-t és az élet folyik tovább a saját kis medrében...
  • Zombye #4
    De azért megkérünk mindenkit, aki nem a mi procinkat favorizálja, hogy buzgón imátkozzon velünk, mert ha tönkremegyünk, az ő favoritgyártójuk olyan árakat fog diktálni amilyet csak akar. (megjegyzem már most sem érnek annyit az intel procik, amennyibe kerülnek)