Franczy

Dolby Labs: 5.1 hangzás sztereó hangszórókon

A különböző audió technológiák fejlesztésével foglalkozó Dolby Labs várhatóan kedden rántja le a leplet arról a keresztségben Dolby Virtual Speaker nevet kapott vadonatúj szoftverről, mely az ígéretek szerint képes lesz 5.1 csatornás hangzást megvalósítani a teljesen hagyományos PC-s sztereó hangszóró párok segítségével. Magyarul a Dolby Labs nem kevesebbet ígér, mint hogy az egyszerű sztereó hangrendszerekből az új szoftver segítségével már nemcsak sztereóhangzást lehet kicsalogatni, hanem teljesen élethű térhatású hangzást is, vagyis a felhasználók a szoftvernek köszönhetően úgy érzik majd, mintha mögöttük és előttük kiegészítő hangszórók üzemelnének.

"A személyi számítógépek egyre szélesebb körben történő elterjedése, illetve a PC-kben található processzorok folyamatos teljesítménynövekedése számos olyan újdonság megvalósítását teszi lehetővé, melyeket nem is olyan rég még szinte képtelenség lett volna létrehozni. A személyi számítógépek világában számtalan új, eddig még kiaknázatlan szórakoztatási lehetőség van" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Greg Rodehau, a Dolby Labs szóvivője, majd hozzátette, hogy a Dolby Virtual Speaker a jövőben szerves részét fogja képezni a Dolby Labs PC piaccal kapcsolatos terjeszkedési stratégiájának.

A Dolby Labs egyébként nem számít teljesen újoncnak a számítástechnikai iparban, hiszen 1998-ban már kaphatók voltak a cég technológiáival felvértezett DVD meghajtók, most azonban a Dolby Labs minden korábbinál nagyobb PC-s kampányba kezd, mely a "Dolby in PC" nevet viseli magán. A harminchét esztendeje alapított és azóta magánkézben lévő San Franciscói vállalkozás vezetői nem titkoltan abban reménykednek, hogy a napokon belül bemutatkozó Dolby Virtual Speaker szoftver páratlan képességei révén mind a számítógépgyártó cégeket, mind a felhasználókat meg fogja győzni, és ennek köszönhetően a Dolby Labs végre a számítógépes iparban is komolyabban meg tudja majd vetni a lábát. Szakértők szerint amennyiben a cég PC-s küldetése sikerrel jár, a Dolby márkanév minden korábbinál jobban fog csengeni, és a cég komoly extra bevételekre tehet szert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Flashy #45
    ki nem szarja le hogy ki milyen burzsuj hangfalat bir venni, hulyek. itt most ezt a virtual izet kell fikazni basszus nem a bankszamlaegyenlegeteket villogtatni. elmultatok mar 14 evesek egyaltalan?
  • Mas-Thief #41
    :-))))
  • Korgó #40
    A 200.000 legkobos hangaromban a nyolc sarokban F-16 -osok ketszeres hangsebesseggel, elol meg egy nagymagassagu elfogo MIG
    haromszoros hanglokettel. Szol mint allat : basszus OK, a tobbit meg ugyse hallja az ember. Hat igen ez a 8.1 a kobon.
  • Mas-Thief #39
    Sokat érsz azzal, ha szétszakítja a házat. Fogd fel. Inkább légkalapácsot vegyél a dzsamód mellé! Azzal hamarabb szétkapod a házat. Mivel hogy hogy szól, az úgy látom, úgyse érdekel. :-))))
  • NasaTm #37
    Jo valasz ott a pont :D
    Jamo egy rakas szar !!!
  • AtisH #36
    Te nem vagy véletlenül zeb "barátunk" rokona? Mert stílusod és tájokozottságod megegyezik vele - a bányászbéka valaga alatt van kilóméterekre...
    Ha hangminőségről próbálsz meg beszélni, akkor a Jamo-dat jobb ha meg sem említed.

    Amúgy visszatérve az eredeti cikkre, igen nehéz két pc-s hangszóróból "3D-s" hangot kihozni. Jelen pillanatban nem hallottam még olyan 2 hangszórós cuccot, amelynél konkrétan be tudtam volna azonosítani a "hátulról" jövő hang pontos helyét. Persze hangszínben próbálják ezt utánozni, de a fülünk igen bonyolult műszer és nehéz becsapni. Ez kb. olyan, mintha azzal a 3d-s, piros/zöld szemüveggel néznél egy ahhoz való filmet. Valamit ugyan látsz, de az minőségben és élvezhetőségben igen messze van a valódi térhatástól.
  • Mas-Thief #35
    Iszonyú kemény vagy, csak épp eszed nincs. Részemről befejeztem. Ha neked a hangerő számít, nem a minőség, akkor elmehetsz a picsába. Olyan bunkó vagy, az már süt. Ráadásul ki az, aki itt ugat? Aki 5 hozzászólást is ír zsinórban. Gyökér! Ha meg a stereo híve vagy, akkor meg minek kötsz mélynyomót a hangfalakra. Jamo. :-) Nagy márka nem mondom. Pl. JmLab-et persze nem is ismered mi? Egy tetü diszkópatkány vagy. Semmi több. Úgyhogy húzz a faszba!
  • NasaTm #29
    Angelboy azert mert te tusko paraszt vagy azert minket ne nevez annak. Ha neked megfelelo egy 5000Ft-os muanyag dobozbol valo 5.1-es hangzas akkor gratulalok ennyit is erdemelsz :)
    Nekem otthon Phonar szettem van tobbe kerult mint az eleted ugy, hogy te nekem ne gyere ezzel a szovegel. Gyere el hozam beultetlek egy igazi hangfalrendszer ele, amik szolnak is.
    Attol fogsz majd a gatyadba elvezni :)
  • Mas-Thief #28
    Ha pl. nekem ugattál Angyalkám, akkor elmondanám, hogy Jazz9940-esem van itthon. Nézz utána, hogy az micsoda! Mert ha te ezt nem ismered, akkor te ne ugass! Okoskának abban tényleg igaza van, hogy be lehet csapni. Sima Stereoban is vannak bázison kívüli hangok. Attól még szerintem mindekinek csak a szemét szúrta, hogy "5.1-et hangzást" akarnak Stereoból kihozni. És itt igazán az 5.1-en van a lényeg. Mert hogy ez a szám ugye jelentéssel bír. Egyénként meg mutatnék neked csak Stereo hangfalakat is, ami drágább, mint a te 5.1-es hangcuccod. Úgyhogy ne legyél annyira elszállva!
  • Mas-Thief #24
    Úgyis képtelenség ezt rendesen megvalósítani. Mindekinek más minőségű hangfalai vannak, vagy rosszabb esetben Satellite-jei. És akkor majd jön a szöveg, hogy "nekik tökéletesen működik". Képtelenségnek tartom. Úgysem tudnak imitálni 5.1 csatornát. Főleg a 0.1-et. :-)