Franczy

Hewlett-Packard Media Center

A Hewlett-Packard a világon elsőként mutatta be azon személyi számítógépét, melyet az első pillanattól kezdve úgy fejlesztettek, hogy hagyományos számítógépként, televízióként, DVD-lejátszóként és zenelejátszóként egyaránt könnyedén használható legyen. A keresztségben Hewlett-Packard Media Center nevet kapott újdonság ára 1400 dollár, vagyis mintegy 350 ezer forint, esetében pedig az operációs rendszer szerepét nem más, mint a Microsoft-féle Windows XP egy speciális változata, a Windows XP Media Center tölti be. Utóbbi szoftver egyébként elsősorban arról ismerszik meg, hogy feliratai, nyomógombjai olyan nagy méretűek, hogy ennek köszönhetően a számítógépek távolról is könnyedén kezelhetők.

A Hewlett-Packard munkatársai a bejelentés kapcsán elmondták, hogy a kereskedelmi forgalomban várhatóan október végén megjelenő Media Center számítógép alaphelyzetben tartalmaz távirányítót és televíziós tunert, vagyis a felhasználók könnyedén, akár távoli karosszékükből is tévézhetnek, valamint akár DVD filmeket is nézhetnek, vagy például kedvenc zenei felvételeiket is meghallgathatják. Habár az említett távirányító és a tuner az alapárban benne foglaltatik, a monitorért a már jól megszokott módon külön kell fizetni.

A számítógépes kereskedők nem titkoltan abban bíznak, hogy a Hewlett-Packard-féle Media Center, illetve az ehhez hasonló asztali számítógépek nagy sikert aratnak majd a felhasználók körében, persze a siker korántsem garantált. Egyesek mindenesetre már most úgy vélekednek, hogy a távirányító és a TV tuner néhány éven belül teljesen hétköznapi, lényegében minden egyes asztali számítógép esetében használatos eszközök lesznek.

Japánban a Sony-nak a speciális multimédiás Vaio személyi számítógépei révén ugyan már sikerült kisebb-nagyobb sikereket elérnie, azonban a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az úgynevezett "all in one" számítógépek, tehát a televízióként, DVD-lejátszóként és egyéb eszközökként univerzálisan használható PC-k az eddigiekben világszinten nem arattak osztatlan sikert. Más kérdés, hogy a Media Center koncepció mögött most a világ vezető szoftverfejlesztője, a Microsoft is ott áll, és a Windows XP Media Center operációs rendszer révén megkönnyíti a számítógépgyártó cégek dolgát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!