Franczy

Késnek a Dell moduláris számítógépei

A Dell Computer egyik vezetője a napokban arról beszélt, hogy a Dell Computer az általa moduláris alapokon nyugvó számítógépeknek nevezett rendszerekkel az eredetileg tervezettnél csak némileg később tud betörni a blade, azaz pengeszerverek egyre dinamikusabban fejlődő piacára. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a gyártó első ilyen jellegű, két darab processzorral szerelt számítógépe várhatóan valamikor novemberben fog napvilágot látni.

Mint ismeretes, az RLX Technologies nevezetű cég által a közelmúltban világhódító útra indított pengeszerverek olyan rack-alapú számítógépes rendszerek, melyek lényegében oly módon bővíthetők újabb pengékkel, vagyis többek közt processzort, memóriát és egyéb alkatrészeket tartalmazó komplett számítógép alegységekkel, mint ahogy egy könyvespolcra új könyveket lehet felhelyezni. Az RLX Technologies példáját követve a nagyobb számítógépgyártó cégek mostanság egymás után jelentik be pengeszerver újdonságaikat, legutóbb például a Hewlett-Packard mutatta be az ezen piaci szegmensbe szánt vadonatúj rendszereit. Értelemszerűen a Dell Computer sem szeretne lemaradni a konkurencia mögött, azonban lényeges eltérés, hogy a Dell Computer által moduláris számítógépeknek nevezett, közeljövőben debütáló rendszerek alegységei jóval testesebbek, nagyobb méretűek és egyben nagyobb teljesítményűek, mint a konkurens cégek által forgalmazott pengék.

Darrel Ward, a Dell Computer szerver számítógépek fejlesztésével foglalkozó részlegének alelnöke az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a cég 1655MC típusjelzésű, két darab Intel Pentium III processzort tartalmazó részegységeket magába fogadni képes szervere a korábbi tervekhez képest csak némileg később, várhatóan novemberben kerül forgalomba. A gyártó munkatársai korábban azt ígérték, hogy az újdonság legkésőbb az idei év harmadik negyedévének végén napvilágot fog látni.

Ward elmondta, hogy a cég vadonatúj moduláris számítógépei sokkal nagyobb teljesítménysűrűséggel rendelkeznek majd, mint a jelenleg forgalomban lévő hagyományos rack-alapú szerverek, ráadásul olcsóbbak is lesznek azoknál. Ward ezenkívül utalt arra, hogy a Dell Computernél már a második generációs moduláris számítógépek fejlesztési munkálatai is gőzerővel folynak. Ezen, várhatóan 2003 első felében debütáló rendszerek elődeiknél vékonyabb modulokkal fognak rendelkezni, a modulokban pedig kettő-négy darab Intel Xeon processzor kap majd helyet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!