Franczy

Újabb vádak érték a Microsoftot az XP SP 1 kapcsán

Egy számítógépes ipari csoportosulás a napokban újfent támadást indított a világ legnagyobb szoftvercége, a Microsoft ellen, mondván, hogy a Microsoft a közelmúltban napvilágot látott Windows XP Service Pack 1 révén megsérti az éppen rendezés alatt álló trösztellenes megállapodásokat. A nagyrészt a Microsoft versenytársai által alapított ProComp nevezetű csoportosulás az üggyel kapcsolatban egy tizenkét oldalas levelet küldött Charles James amerikai igazságügy miniszter helyettesnek, valamint Elliot Spizternek, New York jogi képviselőjének. A levél többek közt kitér arra, hogy a szoftvercég legalább hat ponton folyamatosan megsérti a közte és a szövetségi állam közötti, jelen pillanatban is tárgyalás alatt álló megállapodás egyik fejezetét.

Szakértők szerint a ProComp tiltakozólevele tulajdonképpen a legjobb időpontban keltezett ahhoz, hogy újfent ráírányítsa a figyelmet a Microsoft, az Egyesült Államok kormányzata, valamint a Microsofttal pereskedő tizennyolc állam közül nyolc állam vezetői által aláírt, trösztellenes ügyekkel kapcsolatos megállapodásokra. Mint ismeretes, a Microsoft trösztellenes ügyei immár több mint négy éve folyamatban vannak, és egyelőre még mindig nem lehet tudni, hogy pontosan mi lesz az ügy végkimenetele. A szoftvercéggel pereskedő tizennyolc állam közül kilencnek sikerült megállapodnia a Microsofttal, a másik kilenc amerikai állam azonban azt szeretné elérni, hogy a Microsoft a lehető legkeményebb büntetést kapja a bíróságtól.

A ProComp mostani Microsoft ellenes támadása nagyrészt arra épül, hogy a Microsoft a közelmúltban elfogadta azt a feltételt, hogy a Windows operációs rendszert használó felhasználók számára lehetővé teszi a Microsoft által fejlesztett úgynevezett middleware szoftverek ikonjainak a Windows munkaasztalról, illetve Start menüből történő eltávolítását. Ezen middleware szoftverek közé tartozik többek közt az Internet Explorer, a Windows Messenger, a Windows Media Player, az Outlook Express, valamint a Microsoft-féle Java Virtual Machine. A ProComp érdekcsoportosulás tagjai szerint a Microsoft operációs rendszerekben az említett szoftverek domináns szerepet töltenek be, és elnyomják az egyéb szoftvercégek által fejlesztett alkalmazásokat, és bár a Windows XP Service Pack 1 ezen problémák orvoslására lenne hivatott, a Microsoft nem a megfelelő módon készítette el azt, ráadásul a felhasználók csak nagyon körülményes módon juthatnak hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • galocza #5
    lol
  • Yfel #3
    Az MS valóban milliárdokat költ rá... meg is látszik a felhasználó-bázisukon.

    Másik: szerinted jókedvében megy ügyvédhez egy cég?

    Nem. De utolsó lehetőségként használni őket, az elég sokat mond a kedves "versenytársakról".

    Y
  • Yfel #1
    Talán ügyvédek helyett R&D-re és marketingre kellene költeni és akkor lenne esélyük az MS-el versenyezni.

    Y