JohnnyCage

Az Intel támogatása kulcsfontosságú az AGP 8x elterjedésében

Az Intel a napokban megrendezett IDF konferencián bejelentette az AGP 3.0 specifikáció (AGP 8x) támogatását, amely mérföldkő a szabvány elterjedésében.

A technológia, amely a PC ipar egyik legjelentősebb közelmúltbeli újítása, már megtalálható az ATI Technologies, VIA Technologies, és Silicon Integrated Systems (SiS) cégek termékeiben, a széleskörű elterjedésre az Intel formális támogatásának hiánya miatt egyelőre azonban várni kellett.

Az Intel, mint az AGP technológia vezető fejlesztője már a kezdetektől fogva támogatja az AGP 8x szabványt, a társaság chipkészleteibe azonban csak az elkövetkező hónapokban kerül be a technológia. Mivel a chipóriás részesedése a globális chipkészlet piacon 60 - 70 százalék körüli, az AGP 8x alapú chipsetek megjelenéséig a technológia széleskörű elterjedése nem várható.

Az AGP 8x a jelenlegi, AGP 4x változathoz képest kétszer nagyobb, 2,1 GByte/s adatátviteli sebességet biztosít, amely sebességnövekedés jótékony hatással lehet a grafikus kártyák teljesítményére. Mint az Intel vezetői az IDF-en elmondták, a társaság első AGP 8x támogatású chipkészletei a Granite Bay és Placer megoldások lesznek, amelyek az idei év végén jelennek meg, és a munkaállomásokat célozzák. Az Intel első AGP 8x alapú asztali chipkészletei a jövő év elején látnak napvilágot.

Az új AGP 8x szabvány egyben az "AGP-kor" végét jelenti, mivel a technológia utója egy teljesen új, PCI Express (korábban 3GIO) elnevezésű megoldás lesz, amely előreláthatólag 2004-ben debütál. A PCI Express architektúra számos olyan interfészt magába foglal majd, mint az IEEE 1394b, a USB 2.0, az Ethernet, a Serial ATA, és az InfiniBand.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kowajano #2
    hát igen 4x agp szart se ért a 2x képest . a PCI röl valo átállást a AGP re az érezhetö volt