JohnnyCage

2003 első felére terjedhet el az AGP 8X

Az AGP technológia következő generációja, az AGP 8X várhatóan csak a jövő év első felében válik szélesebb körben elterjedtté, amikor a chipóriás Intel kiadja AGP 8X-alapú Springdale Pentium 4 chipkészletét.

Az idei évben az egyetlen olyan Intel chipkészlet, amely támogatja az AGP 8X szabványt a Granite Bay lesz, amely azonban a szerverekhez, illetve munkaállomásokhoz készül.

A tajvani chipsetgyártók, mint a VIA Technologies és a Silicon Integrated Systems (SiS) már számos AGP 8X alapú chipkészletet kiadtak, a DDR-SDRAM memóriák példája azonban azt mutatja, hogy általános elterjedésre csak akkor lehet számítani, ha már az Intel is piacra dobta saját megoldását. Az alaplapi chipkészletek piacán, ahol a chipóriás 60 százalékos részesedéssel rendelkezik, ez különösen igaz.

A grafikus chipek piacán a SiS és ATI Technologies cégek dobták leghamarabb piacra AGP 8X-alapú processzoraikat. A SiS Xabre 400, illetve az ATI Radeon 9000, és 9700 chipek egyaránt támogatják a technológiát. A jelenlegi, Zoetrope magos VIA Savage XP chip egyelőre csak AGP 4X támogatással rendelkezik, az AGP 8X bevezetésére csak a következő generációs Columbia maggal kerül sor.

Ami a piacvezető nVidia-t illeti, a társaság várhatóan októberben adja ki az AGP 8X támogatással rendelkező NV18, illetve NV28 chipeket, a szintén AGP 8X-alapú NV30 pedig karácsonyra várható. Bár az NV18, illetve NV28 chipek nem hoznak jelentős változást a korábbi NV17-es, valamint NV25-ös modellekhez képest, a két új processzor feladata gyakorlatilag csak az ATI agresszív támadásának elhárítása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yfel #12
    Igen az, de ezt egy egész új rendszerre mondtam :)

    Laci73: Én is ezen gondolkoztam... ha meg keményebb teljesítmény kell FPS-ekhez, veszek egy XBOX-ot... arra úgyis kijön majd a Doom3 :)
  • Tika #10
    Ha idoben viszonyitod akkor igen, de ha generaciokent akkor ugy van ahogy en irtam. Az ATI nemhamarkodja el a dolgokat es vegigcsinalja amit betervez. Nemcsinal generaciokent felesleges 10-20% teljesitmeny novekedest. Ha valami ujat ad ki annak ertelme is van. Az legalabb megegyszer olyan gyors mint az elobbi. Azert adta ki kesobb a kartyait mind az nVidia. Az ATI a masodik generacios kartyajaval uti az nVidia harmadik generacios kartyajat.
    Amugy a R350-et hol szedtet? Meg nemolvastam rola sehol, nemvolt szerencsm talalkozni a temaval. Szivesen belekukkantanak. Joljonne valami web link ha van. Mikorra varhato a tervek szerint?
  • Tika #9
    CA$ - ez Kanadai dollar? Valahogy nempaszol nekem az oszeg. Az igaz hogy montam hogy nem lesz olcso, de ez meg annal is tobb. Jol szamoltad? (alaplap+CPU+RAM+grafika+sound) - ennek bele kell jonnie max: $1500-1600 US-ba.
  • Yfel #7
    Átnéztem a konfigot amit javasoltál (512MB 1066RDRAMal)
    CA$5200 :)

    Asszem még egy ideig marad a mostani gépem ;)
  • Yfel #6
    Köszi az infot

    A pénz nem olyan nagy gond csak mindig van valami más amire költeni kellene :)

    Az NVidia sem olyan fontos, inkább csak kényszerből raktam a gépbe amikor újra kellett építeni (régebben egy Athlon 1.2 volt ami kiégett és kellett új proci (P4-et akartam mert nem hangos) --> új alaplap (SD mert abból volt 512MB)--> új videokártya >:-\ )... világ életemben ATI kártyákat használtam és nagyon meg voltam elégedve velük... az nVidia nem tetszik annyira

    Na mindegy... ezek szerint ezt a gépet odaadhatom a feleségemnek és magamnak meg vehetek egy újat :)

    Köszi a tanácsot mégegyszer!

    Y
  • Tika #5
    Bocs, elobb elirtam egy "R250" a 3. generacioban, ugyhogy annak "R300"-nak kell lennie. Ebben a listaban csak a csucs tipusokat vontam be. A GeForce MX ???, es a RadeOn 7000,7500, 8500 LE, 9000 -ket kihagytam.

    Valasz:
    A jelenlegi configodba (SDRAM, GF2MX)-be az emlitett jatekok miatt nincs ertelme beleverned anyi penzt. Teljesitmenyben nemnyernel anyit amenyibe kerulne. Es az emlitett jatekoknak megfelel az is amid van. Ha errol akarsz upgradezni akkor ilyen dimenzioben gondolkodj:
    CPU csere nemfontos ha NORTHWOOD 1.7GHz (de lehet, ha van ra, egy NORTHWOOD 2.53 GHz/512k cache)
    MB: i850E chipszet + RDRAM memoria (ha van ra akkor 1066 MHz, ha nincs akkor megteszi a 800 MHz, az i850E oficialissan ugyis csak a 800 MHz-et tamogatja, de elmegy 1066-on is)
    Graphics: minimum RadeOn 8500 (esetleg ha kijon a 9700, ha megfizetheto lesz) vagy ha anyira ragaszkodol az nVidiahoz akkor minimum GF3TI500 vagy GF4TI4200/4600.
    Ennek az egesznek van ertelme a te configodat figyelembe veve. Ez igaz belejon egy zsak penzbe, de az eredmenyt megkapod teljesitmenybe!
    Nekem PIII500Mhz+128MB SDRAM+ATI Rage FURY PRO ViVo+SB AWE 64 Gold+Abit BX440 - van, es meg mindig olyan szetszort a piac hogy nincs ertelme upgradenak, mert nemlehet egy olyan tisztaveru csucs configot aszerakni mint 1998/1999-be ezt a PIII-at. Akkor nemvolt ennyi fele memoria, AGP, HDD ATA. Akkor mindenbol megvettem a leggyorsab-legcsucsabb cuccot es tuti nyero volt a configom. De most nemlehet ugy oszehozni hogy mindenbol a leggyorsabb a legmegbizhatobb es a legcsucsabb legyen. Mert ami stabil az nem gyors, ami gyors az nem stabil. :((( Az Intel baszakodik a RDRAMokkak es talalgat - mar most mikor tenleg kezdenek bejonni. Mikor meregdraga volt akkor meg rank eroszkolta, mert nemvolt mas. Vannak HDD-k ATA 133/7200rpm, vannak (most lesnek) grafikak AGP 8x, vannak RDRAM 1066 Mhz, de nincs olyan alaplap ami ezt mond stabilan tamogatna ha lehet Intel csipszettel. Meg s SiS elmegy, de nemtom ho nekik van-e.
    En meg varok...
    Meg amugy olyan tenyleg utokepes gamesok sincsenek. Majd meglatjuk mit hoz a jovo...
  • Tika #4
    No ez jellemzo az nVidiara - hogy semmi jobbat nem dob piacra (csak ujat) - piszkos uzleti huzas a hozzanemertok becsapasara!!! A csip semmi ujat nemtud, csak a neve uj. Ezt csak azert csinaljak, hogy legyen naluk valami mozgas! Az ATI ilyet soha nemcsinalt! Ok mindig rendessen befejezik a tervezett csipet (munkat) es csak utanna dobjak piacra. Semmifele kozmegoldasokat nemgyartanak. Persze naluk is vannak kisseb/nagyobb teljesitmenyu csipek, de azok normalissan vannak kiadva az eredeti tervek szerint, peldaul egy generacioba van tobb verzioju (teljesitmenyu) csip. Ha atnezed az ATI-t akkor rajosz hogy ez igaz, sehova nesijetnek a selejtekkel, hanem egy tervet vegigcsinalnak rendessen es csak utanna adjak ki. Ezert biznak meg bennuk olyan nagy cegek mint az Apple is akik nem PC alapu gepeket csinalnak hanem grafikus studiokba valo Macintosh gepeket meg ujabban iMac -ot. Ok az nVidiatol alig vasarolnak - vagy apszolutt nem. Nemkivancsiak az ilyesfele kozmegoldasokra, kozkiadasokra, elhamarkodott termekekre, meg nVidia tipusu piac ido-lyuk fotozasokra...

    - hogy szakadna le az nVidianak a dereka! Nagyon remelem hogy az ATI nemesik bele az ilyesfele uzleti csapdakba. Ha megnezed a historit es a teljesitmenyt akkor az ATI az nVidiahoz kepest egyatalan nemsijet, apszolutt nyugottan ! nyugissan ! csinalja a munkajat. Az nVidia pedig idegessen kapkod a "jobra-balra, eztis-aztis, hama-gyorsan-gyorsan, mindegy csak kiadjuk, nemerdekes csak 3D legyen, netorodj vele majd utanna befoltozzuk, netorodj vele majd kesobb adunk ti Titaniumot az lesz az full, nembirja - nembaj majd ez lesz az MX tipus, gyorsan mert jon az ATI" >>> tipusu hozzaalasaval! Mar pedig kezdett tetszeni hogy az nVidianal is egy kicsit torik a fejuket az NV30-al es nemkapkodnak (nemtom tudod-e, tul nagy nagy teljesitmenyt tuztek ki neki es egy kicsit gondja vann vele - a technologiaval meg a gyartassal a mai gyartosorokon). De azertse birjak ki hogy vegigcsinaljak tisztessegessen, kell nekik csinalni valami hulyeseget kozben. Es meg kitudja milyen alapotba fogjak kiadni a NV30-at, lesz-e turelmuk elerni azt amit eredetileg beterveztek, vagy ez is harom huzasra lesz kiadva mint a tobbi.
    Egy kis GPU historia:
    1. generacio: GeForce vs RadeOn 'R100' (kb. egyforma teljesitmeny)
    2. generacio: GeForce2 vs RadeOn 8500 'R200' (a R200 a GeForce3-mal versenzik es veri is)
    3. generacio: GeForce3 vs RadeOn 9700 'R300' (a R250 - VPU "Visual Processing Unit" a Geforce4 GPU-t veri)
    4. generacio: GeForce4 vs RadeOn ???? 'R???' (az nVidiatol a GF4 csak olyan kozkiadas, nemtul nagy ujdonsag a GF3-hoz kepest es az ATI meg csak keszul a 4. generacios RadeOn-nal.
    5. generacio: ??????? NV30 vs ?????????? (ez meg nagy melepetes lesz az ATI-tol, meg csak nemis emlegetik, az NV30 karacsonyra van tervezve).

    A helyesirasi hibakkal netorodjetek es koszi a figyelmet.
  • Yfel #3
    Igazad van

    Egyébként nekem sem tetszik, hogy már megint lehetne új alaplapot venni...

    Mosttanában nem vagyok annyira benne a dologban, úgyhogy valaki hozzáértõ légyszi mondja meg nekem:

    Most 133SDRAM van a gépemben (512MB) + 1.7GHz P4. A kérdésem az, hogy észrevehetõen változna-e a gép teljesítménye, ha DDR memóriás alaplapot tennék bele? (leginkább játékokkal kapcsolatban érdekelne a dolog... mint Warcraft 3, Age of Empires 2 és hasonlók). Video: GF2MX 32MB

    Azt hallottam, hogy a DDR és az SD memória alapú gépek teljesítménye között csak valami 10-15% van.
    Annyiért meg nem nagyon látom érdemesnek a változtatást.

    Elõre is köszönöm a tanácsot

    Y.
  • Veriel #1
    Fasza, lehet venni az uj alaplapokat :)