JohnnyCage

A DDR-re összpontosítanak a memóriagyártók

Az Intel DDR technológia melletti döntését követően a vezető memóriagyártók termelésének döntő részét az elkövetkező hetektől kezdve már a DDR-SDRAM-ok fogják kitenni.

Miután a chipóriás Intel az IDF-en bejelentette, hogy a szerverek körében is a DDR-SDRAM memóriatechnológiát fogja támogatni a Rambus DRAM-mal szemben, a memóriagyártók tervbe vették a DDR-SDRAM memóriachipek gyártókapacitásának jelentős növelését.

A memóriapiacon jelenleg is kisebb hiány érezhető a DDR chipek iránt, mivel azonban a karácsonyi szezonban a PC-k döntő többsége ilyen memóriával kerül majd forgalomba, a kereslet várhatóan tovább fog emelkedni. A DRAM gyártók ezért a lehető leggyorsabban át kívánják állítani gyártósoraikat az új memóriatípusra.

A Dél-Koreai Samsung Electronics például a jelenlegi 58 százalékról az év végéig 65 százalékra tervezi növelni a DDR megoldások részarányát a legyártott memóriachipekből, jelentette a szöuli Electronic Times. Az idei év első negyedében a társaság által gyártott memóriachipek alig egyharmada volt DDR megoldás. A Hynix Semiconductor memóriachipjeinek a második negyedév végén még csak 35 százaléka volt DDR változat, a társaság azonban a negyedik negyedév végéig 70 százalékra kívánja növelni a megoldások részarányát.

A tajvani memóriagyártók kapacitásának hozzávetőleg 70 százalékát fogják kitenni a DDR chipek a negyedik negyedévben, a Nanya Technologies esetében azonban ez az arány a 90 százalékot is eléri.

A DRAMeXchange adatai szerint a DDR memóriák a teljes DRAM piac 45,5 százalékát tették ki augusztusban, meghaladva ezzel a hagyományos SDRAM-ok 45,1 százalékos részesedését. Ami a legyártott chipek tárolókapacitását illeti, a 256 Mbites chipek részaránya júliusban 57,8 százalék volt, a 128 Mbites változatok pedig a piac 33,9 százalékát képviselték.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!