JohnnyCage

Hamarosan megjelenik a DDR-II a videókártyákban

A memóriatechnológiákkal foglalkozó JEDEC csoport várhatóan szabványosítani fog egy külön DDR-II alváltozatot, amely elsősorban grafikus kártyákban lesz használatos.

Az idei év végére várható szabványt mind az ATI Technologies, mind az nVidia Corp. alkalmazni fogja chipjeire épülő grafikus kártyákban. A két társaság az év legvégén olyan, béta állapotú referenciakártyákat ad ki, amelyek már az új DDR-II SDRAM memória technológiára fognak épülni. A Trident Microsystems a jövő év elején mutat be hasonló megoldást.

A speciális DDR-II chipekkel felszerelet grafikus kártyák a jövő év első felében fognak megjelenni, vagyis hozzávetőleg egy évvel azelőtt, hogy a DDR-II SDRAM memóriamodulok az alaplapokon is elterjednek.

Joseph Macri, aki az ATI Technologies fejlesztési igazgatója, és egyben a JEDEC bizottság elnöke elmondta, hogy a grafikus alkalmazásokba szánt DDR-II alváltozat javaslata a napokban kerül a JEDEC bizottság elé, annak negyedéves konferenciáján. Macri úgy véli, a jelenlegi állás szerint könnyen lehet, hogy a szabványt még az idei évben elfogadja a csoport.

"Ezidáig a JEDEC erőfeszítései szinte teljes egészében a PC-k operatív tárjának szánt DDR-II változat fejlesztésére irányultak" - mondta Macri. "A grafikus alkalmazásokba készülő változathoz azonban nem szükséges számos olyan specifikáció, amely a memóriamodulokra, chipkészletekre, és alaplapokra vonatkozik. Csak néhány apró módosítása van szükség az alap DDR-II szabványhoz képest."

Egyes memóriagyártók, mint például a Dél-Koreai Samsung Electronics már meg is kezdték a grafikus kártyákra szánt DDR-II SDRAM chipek gyártását, amelyek hamarosan leválthatják a teljesítményük végső határához érkezett DDR-I -es változatokat. Mint Macri elmondta, a DDR-II bevezetését csak a memóriachipek elérhetősége határozza meg, az ATI ugyanis már rendelkezik DDR-II kompatibilis grafikus processzorral.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!