JohnnyCage

Egyre nagyobb figyelmet kap a DDR400

A DDR400-SDRAM technológia a JEDEC csoport támogatásának hiányában kissé kiesett a figyelem középpontjából. Az utóbbi időben azonban újra életjelet adott a megoldás, és hódító útra indult a piacon.

Mint korábban beszámoltunk róla, a DRAM technológiák fejlesztésével és szabványosításával foglalkozó JEDEC csoport nem fogadta el a DDR400-SDRAM technológiát általános PC memóriaszabványként, mivel a technológiára épülő chipek gyártása körülményes és drága, a DDR333-hoz képest elérhető teljesítménynövekedés nem elég nagy, mire pedig az utóbbi memória kifut a piacról, elérhetőek lesznek a jóval gyorsabb DDR-II 533 MHz-es megoldások.

Egyes memóriagyártók, mint a Samsung Electronics, a Nanya Technology, és a Winbond Electronics, valamint a VIA, SiS, és nVidia chipsetgyártók azonban mégis a DDR400 támogatása mellett döntöttek.

A kezdeti, közömbös fogadtatás után a szakértők úgy vélik, elérkezett az idő, amikor a technológia végre kibonthatja szárnyait. Bár nem valószínű, hogy a DDR400 támogatói meg tudják változtatni a JEDEC álláspontját, az ázsiai white-box (fehér doboz, noname) PC gyártók egyre szélesebb körben alkalmazzák a memóriatípust, amely lehetőséget nyújt számukra, hogy kiemeljék PC-iket a vezető számítógép gyártók termékei közül. "A JEDEC specifikáció nélkül is előre törnek a DDR400-zal, amely lehetőséget nyújt számukra, hogy pluszt kínáljanak a nagy PC gyártókkal szemben" - mondta Lane Mason, a Denali Software egyik elemzője. "Ha ezek a számítógépek sikeresek lesznek, a vezető gyártók is elkezdik majd alkalmazni a technológiát."

A legnagyobb akadály a DDR400 elterjedésében az Intel támogatásának hiánya. A chipóriás ugyanis a DDR333-ról egyből a DDR-II 533 technológiára kíván ugrani. - A DDR400 akkor terjedhet el általánosan, ha az Intel is támogatni fogja - tette hozzá Mason.

A DDR400-at támogató gyártók folyamatosan készítik fel gyártósoraikat az új memóriatípus gyártására. A DDR400 chipek nem tartalmaznak módosítást a DDR333-as megoldásokhoz képest, mindössze stabilan képesek működni a magasabb órajelen. A gyártók a chipek tesztelésekor megvizsgálják, hogy az adott darab stabilan működik-e a 200 MHz-es valós órajelen, és amennyiben igen, mint DDR400 chipet adják el, természetesen magasabb áron. A DDR400 chipek aránya azonban nem csak az alkalmazott gyártósor korszerűségétől függ, hanem a technológia iránti pillanatnyi kereslettől is. Amennyiben a DDR400 megoldások iránti kereslet nem elég nagy, a gyártó kénytelen a 200 MHz-en stabilan működő chipeket is DDR333-asként értékesíteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!