JohnnyCage

HyperThreading minden 533 MHz-es FSB-jű P4-ben?

A chipóriás Intel az év utolsó negyedében, a 3,06 GHz-es Pentium 4 kiadásával tervezi bevezetni a HyperThreading elnevezésű technológiát asztali processzoraiban, amely megoldás később minden 533 MHz-es FSB-vel rendelkező modellbe bekerül.

Legalábbis ezt állítják egyes hírforrások Intel dokumentumokra hivatkozva. A HyperThreading többszálasítási technológiára épülő asztali Pentium 4 processzorok kiadásával egyidőben ráadásul már minden 533 MHz-es rendszerbuszt (FSB) támogató Socket-478 chipkészlet támogatni fogja az új technológiát.

A HyperThreading elnevezésű technológia lehetővé fogja tenni a megoldást alkalmazó Pentium 4 processzoroknak, hogy egyidőben több utasításszálat futtassanak, illetve hajtsanak végre, ami jelentősen megnöveli a processzor kihasználását. A megoldás általános programkód esetén kisebb, optimalizált kód esetén jelentősebb teljesítménynövekedést hozhat.

A hírek szerint az Intel a közelmúltban olyan 2,53, illetve 2,8 GHz-es Pentium 4 mintapéldányok szállítását kezdte meg partnerei felé, amelyek már támogatják a HyperThreading technológiát, így lehetővé teszik az új eszközök letesztelését a megoldás hivatalos kiadása előtt. Szeptemberben feltehetően a 3,06 GHz-es Pentium 4 mintapéldányai is megindulnak a partnercégek felé, novemberben pedig már a piacon is kapható lesz a HyperThreading technológiát általánosan bevezető chip.

Ami a chipkészleteket illeti, a 3,06 GHz-es P4 kiadását követően minden 533 MHz-es FSB támogatással rendelkező P4 chipkészlet HyperThreading támogatást is fog kapni, ami a jelenlegi is piacon lévő chipsetek egy részének (845G) esetében új alváltozat megjelenését jelenti, egyes chipkészletekhez (845E, 850E) azonban csak BIOS frissítés fog kelleni. A HyperThreading támogatással nem rendelkező chipkészletek várhatóan fogadni tudják majd az új chipeket, a funkció azonban nem fog működni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)