JohnnyCage

Intel: Hyperthreading, fokozott adatbiztonság

A chipóriás a teljesítménynövelő Hyperthreading technológiával, valamint egy adatbiztonságot fokozó rendszerrel kívánja ellátni asztali processzorait a közeljövőben.

Paul Otellini, az Intel elnöke két bejelentést tett a hétfőn megkezdődött őszi Intel Developer Forum (IDF) konferencia megnyitóján. A társaság, amely a teljesítmény növelésével egyszerre kívánja fokozni a PC használatának élményét, és igyekszik előnyt szerezni a rivális AMD-vel szemben, a 3,066 GHz-es Pentium 4 processzortól kezdve implementálja a Hyperthreading párhuzamosítási technlógiát asztali chipjeibe.

A Hyperthreading lehetővé teszi, hogy a processzor különböző egységei egyszerre működjenek, ezáltal párhuzamos működés érhető el. A Hyperthreadig-alapú processzor a külvilág számára úgy látszik, mintha két különálló chip lenne. Az efféle multitasking (optimalizált kód esetén) 25-30 százalékkal növelheti a chip teljesítményét, mondta Otellini. Ez a teljesítménynövekedés ráadásul ingyenes, mivel a szükséges áramkörök már jelenleg is megtalálhatóak a Pentium 4-ben.

Az Intel 2003 második felében bevezeti a LaGrande elnevezésű biztonsági technológiát, amely megakadályozza, hogy hackerek, vírusok, vagy akár illetéktelen felhasználók bizalmas adatokat szerezzenek meg a számítógépről, illetve módosítsák azokat.

"A megoldás minimálisra csökkenti annak lehetőségét, hogy ellopják a bankkártyaszámodat, vagy betekintést nyerjenek a merevlemezeden tárolt bizalmas állományaidba" - mondta Otellini. "A felhasználók adatait, személyazonosságát, illetve a tranzakciókat akarjuk védeni."

A LaGrande elnevezésű technológia segítségével az Intel egy biztonsági borítékot helyez a kiválasztott merevlemezes adatokra, a billentyűzetre, a képernyőre, és a számítógép belső összeköttetéseire.

A bizalmas adatok jelenleg titkosítva közlekednek a PC és az internet szerver között. A felhasználó számítógépén azonban minden eredeti formájában van, ezért fennáll a lopás lehetősége. A LaGrande emellett a különféle digitális jogmenedzselő (másolásvédelmi) rendszerekhez is felhasználható, vagyis az illegális másolás megakadályozására is alkalmas lehet.

A LaGrande - amely Otellini szerint egyébként tetszés szerint ki- és bekapcsolható lesz - a Prescott processzorokban debütál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Turmoil #1
    "Ez a teljesítménynövekedés ráadásul ingyenes, mivel a szükséges áramkörök már jelenleg is megtalálhatóak a Pentium 4-ben."

    Sok láma meg elhiszi. A meztelen igazság az, hogy eddig is mindenki kifizette, annak ellenére, hogy nem használhatta. Remélem ezért is beperelik a rablóbandát. :P