MTI

Általános visszaesés a chipiparban

Tavaly csökkent a félvezető áramkörök világpiaci forgalma, de az idén ismét megindul a növekedés - írja az International Data Corporation (IDC) piackutató vállalat legfrissebb jelentése.

Tavaly 2,2 százalékkal 295 milliárd dollárra csökkent a félvezetők világpiaci forgalma, mivel az év második felében visszaesett a fogyasztói kereslet a számítógépek, mobiltelefonok és digitális tévékészülékek iránt, valamint a vállalatok eszközberuházásai is csökkentek. Ugyanakkor a kínai gyártók részéről támasztott piaci verseny is lejjebb nyomta az árakat. Az IDC azonban az idén már a forgalom 3,5 százalékos növekedésére számít. Az IDC a világ 120 legjelentősebb félvezető áramkör gyártó vállalata körében végzett felmérése szerint tavaly a tíz legnagyobból nyolcnak csökkent a bevétele. A 25 legnagyobb vállalat közül csak hét ért el árbevétel növekedést, közöttük a Qualcomm, a Broadcom, az NXP, az NVIDIA, a MediaTek, az Apple és a Sharp Electronics. A legnagyobb növekedést az AllWinner táblaszámítógép alkalmazás processzor szállító vállalat érte el.

A világ legnagyobb félvezető áramkör gyártója az Intel forgalma 3 százalékkal 50 milliárd dollárra csökkent az előző évihez képest 2012-ben. A második legnagyobb, a Samsung Electronics árbevétele 6 százalékkal esett vissza a digitális tévék iránti kereslet, illetve az Apple piaci részesedésének csökkenése, valamint a memória áramkörök árának kedvezőtlen alakulása miatt. A Qualcomm bevétele tavaly 34 százalékkal 13,2 milliárd dollárra emelkedett ís így harmadik lett a félvezető gyártók rangsorában. A rangsorban negyedik Texas Instruments forgalma 6 százalékkal, az ötödik helyen álló Toshiba forgalma pedig 13 százalékkal csökkent. Az első tíz között volt még sorrendben a Renesas, a Hynix, a Broadcom, az STMicroelectronics és a Micron.

Az első tíz gyártó adta a világpiaci forgalom 52 százalékát tavaly és forgalmuk 3 százalékkal csökkent a 2011-eshez képest.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #1
    Ennek oka, hogy nem tudnak új "hihető igényeket" teremteni. Körbeért a dolog az emberek nem hajlandók többet dolgozni azért, hogy nagyobb TV-t gyorsabb számítógépet vegyenek, amivel kevesebb idejük lesz ugyanazt csinálni, mint a meglévővel. A neten csak a reklámok "fejlődnek", amiatt meg nem vesznek új gépet. Egyébként a "tartalom" meg kb. 10 éve ugyanaz. A TV-nél még rosszabb a helyzet. Az álvalóságsók "teljesen kiélvezhetőek" CRT-n is, a nézettség pedig azt mutatja, hogy a többség ezeket nézi így erre mennek az adók is a HD meg a 3D helyett...