JohnnyCage

Mégis lesz 333 MHz-es rendszerbuszú Athlon XP?

Egyes hírek szerint a K7 alapokra épülő Athlon XP processzorok mégis megkapják a sokak által hiányolt 333 MHz-es rendszerbuszt, ráadásul sokkal tovább a piacon maradnak, mint korábban számítani lehetett rá.

Egyes, AMD-n belüli hírforrások jelentése szerint a chipgyártónak sikerült megoldania néhány olyan apró (?) problémát az új 130 nm-es gyártástechnológiával kapcsolatban, amely meggátolta a társaságot a jelenlegi, hetedik generációs, Thoroughbred magra épülő Athlon XP processzorok órajelének lendületesebb emelésében.

Az apró módosítás, amelyet a társaság nem is fog hivatalosan bejelenteni, lehetővé teszi az új revíziójú Athlon XP processzorok órajelének tovább növelését. Ennek megfelelően az Athlon XP 2400+ és 2600+ processzorok, amelyek még az idei évben napvilágot látnak, gond nélkül fognak működni a 2,0, illetve 2,13 GHz-es órajelen.

Őszintén megvallva az AMD-nek szüksége is lesz az összpontosításra, ha a 8. generációs Athlon XP processzorok (ClawHammer) megjelenéséig is versenyben kíván maradni az Intellel. A chipóriás ugyanis még karácsony előtt kiadja a 3,0 GHz-es Pentium 4-et, amellyel szemben még a 2,13 GHz-es Athlon XP 2600+ sem nagyon tud majd labdába rúgni, legalábbis a teljesítmény tekintetében.

A belső hírforrások jelentése szerint - természetesen - az AMD vezetői és mérnökei is érzik az Intel által gyakorolt óriási nyomást, és változtatnak az eddigi "Majd jön a Hammer, addig meg..." hozzáálláson, amely a közelmúltban jól érzékelhető volt a társaság stratégiáján. Ennek, és annak a ténynek megfelelően, hogy a Thoroughbred magra épülő Athlon XP chipek a legújabb tervek szerint még a ClawHammer megjelenését követően is sokáig a piacon maradnak, minden valószínűség szerint mégis lesz 333 MHz-es FSB (Front Side Bus - Rendszerbusz) támogatás. Az ezzel kapcsolatos belső döntés állítólag három héten belül születik meg.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a 333 MHz-es FSB-re épülő Athlon XP processzorok mikor, és milyen órajelen jelennének meg, a hírforrások szerint azonban várhatóan még az idei évben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)