JohnnyCage

PSC: A DRAM árak a kínálat függvényében változnak

A Powerchip Semiconductor Corp. (PSC) elnökhelyettese szerint az év hátralévő részében elsősorban a kínálati oldal fogja meghatározni a DRAM memóriachipek árának változását.

Eric Tang egy keddi interjú során elmondta, a 128 Mbites SDRAM chipek nagykereskedelmi darabára a jelenlegi 3,50 - 4 dolláros szinten fog maradni a harmadik negyedév végéig, az év végén a csökkenő gyártókapacitás miatt azonban 4 - 4,50 dollárig emelkedhet.

A szállítási mennyiséget az SDRAM chipek esetében számos tényező korlátozza. Egyrészt a társaságok a közelmúltban megkezdték az átállást a korábbi 180 és 175 nm-es csíkszélességű megoldásokról az új, 150, 140, és 130 nm-es változatokra, amely a hozam jelentős visszaesését okozta. A 128 Mbites chipek termelési mennyisége ezzel egyidőben folyamatosan csökken, mivel a nagyobb tárolókapacitású 256 Mbites változatok kezdenek általánossá válni. A 256 Mbites chipek az év végére a termelés 70 százalékát fogják képviselni.

Másrészt a globális DRAM termelés 16 - 17 százalékáért felelős Hynix Semiconductor gyártókapacitásának 60 - 70 százalékát még mindig 200 nm-es gyártósorok képezik, amelyek alkalmatlanok a 256 Mbites chipek nagymennyiségű előállítására. A Samsung Electronics ezzel egyidőben 6-os és 7-es gyártósorait Flash RAM termelésre állítja át, ami tovább csökkenti a globális DRAM gyártókapacitást.

Tang szerint a PSC gyártósorain a 150 nm-es technológia dominál, amellyel a jelenlegi 60-70 százaléknál mintegy 10 százalékkal jobb hozam lesz elérhető a negyedév végéig.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yfel #4
    A kereslettel eddig nem lett volna baj... az árak eddig is a gyártókapacitás változásait követték :)
  • Mighty #3
    Lehet eddig a kereslet volt a meghatarozo??? Nem lehet. Kereslet nincs meg kinalat nelkul :)
  • Yfel #2
    Amint a cím is megmondta: A DRAM árak a kínálat függvényében változnak

    Tegye fel a kezét aki ezt eddig nem tudta ;)