JohnnyCage

Szeptemberben érkezik az i845GV chipset

A javított, 533 MHz-es rendszerbuszt is támogató i845GV chipkészlet egyes, meg nem erősített információk szerint szeptemberben jelenik meg, nem sokkal az i845PE és i845GE DDR333-alapú megoldások kiadása előtt.

A tajvani alaplapgyártókhoz közeli hírforrások jelentése szerint a chipóriás Intel közölte a társaságokkal, hogy szeptemberben új taggal bővül asztali Pentium 4 chipkészleteinek családja. Az i845GV az i845GL chipkészlet továbbfejlesztett, módosított változata lesz 533 MHz-es P4 FSB (Front Side Bus - Rendszerbusz) és DDR266-SDRAM támogatással. Az új integrált grafikus megoldás 2-3 dollárral kerül majd többe elődjénél, ám ahhoz hasonlóan nem fogja támogatni a külső grafikus kártyák alaplaphoz kötését.

Intel megoldástól meglepő ugyan, de a tajvani alaplapgyártók jelenleg meglehetősen zárkozottak az i845GV iránt, ami elsősorban a chipóriás így is meglehetősen komplikált chipkészlet termékskálájának tudható be. Az Intel korábban úgy informálta a társaságokat, hogy a második félévben csak az i845GE és i845PE DDR333-alapú meoldások látnak majd napvilágot.

Az alaplapgyártók szerint az i845GV kiadása veszélybe sodorhatja az i845G-alapú megoldások egyébként meglehetősen erős piacát, mivel támogatja az 533 MHz-es rendszerbuszt, és olcsóbb ez utóbbinál. A társaságok úgy vélik, az i845GV megjelenésének oka elsősorban a Silicon Integrated Systems (SiS) által megtestesített igen erős konkurencia. A legalsó szegmenst célzó i845GL eladásai például nyomasztóan gyengék, mivel az olcsóbb alaplapok piacán a SiS650 és SiS651 chipkészletek hódítanak kedvezőbb áraikkal és fejlettebb képességeikkel.

A SiS650 és SiS651 chipkészletek darabonként mintegy 5 dollárral olcsóbbak az Intel-féle i845GL-nél, ráadásul támogatják az 533 MHz-es Pentium 4 rendszerbuszt, illetve a külső grafikus kártyákat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!