JohnnyCage

DDR-SDRAM: 15 százalékos áremelkedés egy nap alatt

Miközben a 256 Mbites chipek, illetve a 256 MByte-os DDR memóriamodulok lassan átveszik a főszerepet a piacon, az árak egy nap alatt mintegy 15 százalékkal emelkedtek, ami alighanem rekordnak számít.

A DRAMeXchange információi szerint a 256 Mbites DDR-SDRAM chipek nagykereskedelmi darabára július 4-én elérte az 5,80 - 6,60 dolláros szintet, ami 15 százalékos növekedésnek számít egyetlen nap alatt. A 128 Mbites DDR chipek ára 9 százalékot emelkedett, és jelenleg 2,80 - 3,20 dollár között változik. A pénteki árszint mellett a gyártók már nyereséggel adhatnak túl memóriachipjeiken, ami az elmúlt hónapokban nem túlzottan sokszor fordult elő.

A DRAM gyártók szerint az áremelkedés a növekvő piaci kereslet eredménye. A chipóriás Intel a közelmúltban processzorainak és alaplapi chipkészleteinek egyaránt mérsékelte az árát, amely növelte a felhasználók vásárlókedvet. A vezető PC gyártók emellett lassan teljesen áttérnek a DDR-SDRAM -alapú megoldásokra, ami a memóriatípus keresletének további növekedését eredményezte.

A DRAMeXchange júniusi mutatóiból egyértelműen látszik, hogy a 256 Mbites DDR-SDRAM chipek, illetve a 256 MByte-os DDR modulok átvették a vezető szerepet. A közelmúltban a 128 Mbites DDR memóriachipek képezték a piac legáltatánosabb megoldásait.

A 256 Mbites DDR chipek eladásai júniusban 36 százalékkal növekedtek, miközben a 128 Mbites DDR chipek piaca 17,1 százalékot esett vissza. Az elmúlt hónapban összesen mintegy 78 millió DDR memóriachip került forgalomba, amelyből 35,9 millió darab 256, 42,1 millió pedig 128 Mbites változat volt.

Az SDRAM chipek eladásai a DDR előretörése ellenére növekvő tendenciát mutattak júniusban. Ezzel szemben a Rambus DRAM-ok iránt mutatkozó, meglehetősen gyenge keresletet az Intel új, RDRAM-alapú chipkészleteinek megjelenése sem lendítette fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Balko #8
    én is most akartam venni egy 512-es és egy 256-ost
  • mad mind #4
    Én is a héten vettem 512mb-ot
  • Veriel #2
    En is :))