Berta Sándor

Lemondott dolgok internete rendszeréről a Google

A beágyazott rendszerekhez kifejlesztett szoftverrel a jövőben nem akar foglalkozni az óriáscég.

Dave Smith, a társaság illetékese blogbejegyzésében bejelentette, hogy a dolgok internete készülékekhez megalkotott Android Things operációs rendszer fejlesztését a jelenlegi formájában nem folytatják tovább. A szoftver használata a következő években az OEM-partnereikre és a különleges eszközökre fog korlátozódni.

Az Android Things operációs rendszert jelenleg csak néhány OEM-partner alkalmazza, emiatt döntött a Google úgy, hogy leállítja az úgynevezett beágyazott modulok (SoM) támogatását. A beágyazott modulok az NXP, a Qualcomm és a MediaTek hardvereire épülnek. Az Android Things ugyanakkor továbbra is elérhető lesz az okosórák és az okoskijelzők esetében az OEM-partnerek számára. A kapcsolódó fejlesztői környezet (Android Things SDK) a hivatalos támogatás leállítása után is elérhető marad olyan népszerű hardvereken, mint az NXP i.MX7D és Raspberry Pi 3B. Ezáltal az érdeklődők továbbra is használhatják majd a platformot, továbbá lehetőség nyílik a már elindított projektek befejezésére és folytatására.

A kereskedelmi termékek esetében a Google a Cloud IoT Core és Cloud IoT Edge szolgáltatások alkalmazását ajánlja, a dolgok internete eszközökhöz már mindkettőt használják a felhasználók és a vállalatok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #2
    Az Android for Things egy offline is mukodo okosezkoz rendszer volt. Tehat netkapcsolat es barmi nelkul lehetett vele elszigetelt rendszereket kesziteni. Ez inkabb az intranet of things rendszerekhez lett volna jo. Na most mibol nincs profitja a Google-nek? Az offline dolgokbol...

    Mi jon helyette? Fogj barmilyen Linux-ot es tedd fel ra a Cloud IoT Edge szoftvert, ami osszekot a Google felho rendszerevel. Minden mas meg a felhon fut. Ez mar sokkal jobban megeri es a hardvertamogatas amit adni kell hozza a 0-hoz kozelit, mig az Android Things-hez tenyleges hardver tamogatast is kellett adni, pl. Raspberry-re portolt Android-ot, alacsonyszintu hardveres i/o tamogatassal. Persze a legtobb ember inkabb maradt a Raspbian-nal, mert azt tobben hasznaljak es meg ingyenesebb mint az Android. (kb. az Android open source-hoz merhetoen, viszont teljes erteku tamogatassal Raspberry-s alapitvanyi penzbol, amit viszont a Google kereskedelmi cegkent nem adhat)
  • NEXUS6 #1
    Soha nem értettem, hogy mit is akarnak ebből kihozni, azonkívül hogy egy hatalmas, exponenciálisan növekvő nem biztonsági rést, hanem feketelyukat lehet vele megalkotni.