Berta Sándor

Kínai fegyveres erők - új operációs rendszer jön a Windows helyett?

A szoftvert egy a katonaságtól független hivatal fejleszti.

A Kanwa Asian Defence értesülései alapján a ZDNet írta meg, hogy a kínai kormány saját operációs rendszert alkot meg azért, hogy száműzhesse a fegyveres erők számítógépeiről az alkalmazott Windows-verziókat. Az új program nem a Linuxon fog alapulni.

Az ázsiai állam azért döntött a változtatás mellett, mert korábban Edward Snowdennek, a Shadow Brokers csapatnak és a Vault7-nek köszönhetően kiszivárgott, hogy az amerikai titkosszolgálatok számos hackereszközzel rendelkeznek, amelyekkel akár a Linux-disztribúciók és a routerek is feltörhetők. Ezért egy saját fejlesztésű operációs rendszer megnehezítheti a külföldi - elsősorban az amerikai - szervezetek számára a kínai katonai műveletek kikémlelését.

Az Epoch Times mindezt azzal egészítette ki, hogy az új operációs rendszer fejlesztésével az újonnan létrehozott Internet Security Information Leadership Groupot bízták meg, amely közvetlenül a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságának az irányítása alá tartozik. Ez a csoport határozott egyébként úgy, hogy a Unix nem lenne elég biztonságos alap az új program számára. Érdekesség, hogy a kínai kormányzati számítógépekhez módosított Windows 10 készült, míg Észak-Korea már a 2010-es évek elején megalkotta a Red Star OS-t, amely a Linuxon alapult, de a külcsín Mac OS X-et másolta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • muerte2 #7
    Hogy az uristenbe jön ide a Huawei?
    :D
  • zola2000 #6
    Ha nem lesz rá app, akkor a fejletlen országokban sem fogják szívesen venni, ha meg lesz, akkor egy Huawei csúcstelefon fejlett országokban továbbra is népszerű lehet.

    És úgy tűnik a Huawei tanult a Nokia hibájából, és a hongmeng os (Európában ark os) aosp kompatibilis lesz.
  • kvp #5
    Van egy CentOS klonjuk EulerOS neven, van egy sajat api-juk az EMUI-hoz, ezt ha kiegeszitik egy Android API emulacioval, akkor nagyjabol van egy desktop + mobil OS-uk, ami Android es Linux (posix) kompatibilis. Ezek azok az infok amik jelenleg is elerhetoek a Huawei honlapjarol. (igen, feltetelezem, hogy az uj kinai rendszerek jelentos reszet a Huawei fogja szallitani.

    Ha kombinaljak a most mar teljesen legalisan hasznalhato es a kinai egyetemek altal egy jo ideje hazilag tovabbfejlesztett MIPS architekturaval, akkor lenne a kinaiaknak egy teljesen fuggetlen hardver + szoftver platformjuk. (amit raadasul raonthetnek a fel /a fejlodo/ vilagra, koszonhetoen az olcso kinai termekeknek)
  • NEXUS6 #4
    Az a gáz, hogy erre az egészre valszeg Kínának meg is van a képessége. Egy É-Koreával lehet kekeckedni, mert nem tudnak teljes értékű függetlenséget megvalósítani a nyugati platformoktól. Ez a mostani kereskedelmi háború Kínával viszont ezt az egész folyamatot felgyorsítja.
    Ősi igazság, hogy az ellenségedet tartsd mindig a közeledben. A kínaiak továbbra is rá fognak látni mindenre, a nyugatnak meg 10X erőfeszítésébe fog kerülni.
  • zola2000 #3
    Mondjuk mivel minden böngészőn keresztül megy, szinte mindegy is milyen az os, különleges hardverekhez meg írhatnak programot.

    A huawei óta tudjuk hogy nem jó usától függeni.
    Utoljára szerkesztette: zola2000, 2019.05.31. 11:22:47
  • T_I #2
    Gondolom akkor kárba vész a Windows licenc díja :D
  • csigafi #1
    Hát ez nem újdonság. Hiszen néhány cég óriás már rég saját fejlesztésű oprendszereket használnak.