Franczy

Az Intel tranzisztorai hamarosan "nyugovóra térnek"

Az Intel Corporation képviselői a napokban New Orleans-ban bejelentették, hogy a chipgyártó következő generációs mikroprocesszoraiban alkalmazni kívánja az úgynevezett "alvó tranzisztor" technológiát, melynek segítségével csökkenthető lesz a mai high-end kategóriás processzorok esetében egyre komolyabb nehézségeket okozó átvezetési, vagy más néven kóboráram, és amely technológia révén minden korábbinál magasabb működési frekvenciájú processzorok lesznek előállíthatóak.

Az Intel munkatársai az üggyel kapcsolatban elmondták, hogy az alvó tranzisztor megoldás alkalmazása révén az átvezetési áram legrosszabb esetben tizedére, de akár századrészére is csökkenthető lesz, noha a technológia gyakorlati megvalósításához jelen pillanatban még egyes dolgok nem állnak a fejlesztőmérnökök rendelkezésére. Desmond Kirkpatrick, az Intel egyik, CAD (Computer Aided Design) szakterületen dolgozó kutatója szerint az alvó tranzisztor technológia megvalósításához olyan CAD eszközök szükségesek, melyek jelenleg még nem léteznek, vagyis mihamarabb ki kell fejleszteni őket. Kirkpatrick szerint amennyiben a feltételek adottak lesznek, akkor a most bejelentett vadonatúj technológiával először a 0,10 mikronos, vagy a 0,065 mikronos gyártási technológiával készülő következő generációs Intel mikroprocesszorok esetében találkozhatunk majd.

A napokban New Orleansban zajló 39. Tervezés Automatizálási Konferencián tartott előadásában Kirkpatrick elmondta, hogy az alvó tranzisztor technológia egy az órajel kapuzáshoz hasonló megoldás. Ez utóbbi technika lényege, hogy a processzor inaktív részein letiltódik az órajel, ily módon pedig akár jelentős mértékben is csökkenthető a processzor teljesítményfelvétele. Az Intel kutatója előadásában utalt arra, hogy az említett két technológia közötti lényeges különbség abban rejlik, hogy az alvó tranzisztor technológia esetében nem az órajelet, hanem az áramot kívánják kapuzni. Kirkpatrick elmondta, hogy meglátása szerint az alvó tranzisztor megoldás technológiai szempontból mindenképp működőképes, azonban a gyakorlati megvalósításához szükséges eszközök hiányában egyelőre kérdéses, hogy pontosan mikor debütálhat majd az Intel processzoraiban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tompi #20
  Hmm... nem tudom, de mintha nekem lenne olvadobizti a tap-ban.(majd ha lesz idom megnezem az egyik szetvert tapomban :)
  Ettol meg lehet benne figyelo elektronika, ami lekorlatozza a hirtelen dinamikus lokeseket(amit meg kibiz az olvadobizti, de a gep mar nem :)
 • Tompi #18
  En egyszer levettem a taprol a veltillatort. Megnott a holeadasa a kicsinek. Az elettartama, meg lecsokkent kb 5 percre ;))) Tehet nem hiszem, hogy sokaig kibirna egy tap akar 20-50wattol is nagyobb terhelest! Bar ezt nem tudom! Ki kell merni! ;)

  Imre: Azt a tularam vedelmet nem ugy hivjak, hogy olvadobiztositek? :)))
  Ja es ugy veletlenul sem keverjuk a felvett es leadott teljesitmenyt??? Nem keves ho szalad el a tapon! Koszonheto pl: a fesz.stabilizatoroknak...
 • tomcs #17
  jaja fizikaora rulz :)
  amugy.. van valami olyan is megadva a tapokon hogy 1es feszultsegeken mennyire terhelheto (hany amper) es ezeket nem hinnem hogy "buntetlenul" tul lehetne lepni. mindenesetre en ugy tudom ha nem veszesen de tulterhelsz 1 tapot akkor az ertekek elkezdenek ingadozni de azert javitsatok ki ha rosszul tudom
 • Tompi #16
  Szerintem ebben a techinkaban nem az a lenyeg, hogy par KW/h-val csokkentsuk a fogyasztast, hogy aztan a villanyszamlasnak ne kelljen annyit kicsengetni.
  Itt ebben az a poen, hogy kisebb teljesitmeny felvetel, kisebb holeadas. Ezert nagyobb frekin is lehet akar hajtani a procikat! Ha csak a 10-edere is sikerul lecsokkenteni, ahogy mondtak, ezzel igencsak megnovekedhet a procik frekvenciaja!
 • mir #15
  aham.
  thx.
 • mir #13
  CAD:azonos órajelen valóbban jelentősen többet.
  de ha a PR mutatókat vesszük alapul, akkor a teljesítményfelvételkülönbség mindössze pár W.
  tomcs:
  csak hagyatkozzunk a fizikaórákra, és ezek szerint a teljesítmény nem a trafón, azaz a tápon mlik, hanem az arra kapcsolt fogyasztókon. a tápon található érték csak a huzamosabb idejig elviselhető maximális értéket jelenti.
  azaz ha neked van 1 200Wos tápod, és 1 percig mondjuk 280W a teljesítményfelvétel, semi sem fog történni.
  ha huzamosabb ideig mondjuk 220W valószínűleg akkor sem, csak kicsit melegebb lesz, mint lennie kellene.
  de az, hogy 1 táp 300Wos nem azt jelenti, hogy mindíg annyit termel, hanem hogy addig van rá garancia.
 • CAD #12
  Nemtudom mennyit fogyaszt, de jelentosen tobbet mint egy intel proci... azt a teljesitemynt, meg imho hagyuk.
 • tomcs #11
  naa itt enyhen tulbecsultetek.. azert kell marha eros tap, mert ha egy tap mar a hataron dolgozik akkor - ugye az eszkozok teljesitmenyfelvetele eroteljesen dinamikus - szal ha 1 pillanatra megkozeliti a tap max teljesitmenyet akkor elkezdhet ingadozni es az hibahoz, fagyashoz vezethet. amugy meg nekem van 1 63 centis sony tv-m es annak valami 100akarhany watt-ot irtak szal ne tulozzunk, nem zabalnak ezek ennyit. de majd le7 kitalalok valami modszert es megmerem, mert most elkezdett erdekelni..
 • mir #10
  az meg a másik...
 • Tomcat.no1 #9
  Csak közbevetőleg eggyik AMD -sem fogyaszt szerintem 90W-ot!