Franczy

Intel processzor és chipset tervek

Különböző források szerint az Intel hamarosan piacra dobja legújabb, immár 2,6 GHz-es frekvencián ketyegő Pentium 4-es processzorát, és ezzel egy időben jelentős mértékben csökkenti az alacsonyabb frekvenciájú Pentium 4-es chipek árát. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a chipgyártó jelenlegi csúcsmodelljei, a 2,5, illetve 2,53 GHz-es frekvenciájú Pentium 4-es processzorok ára a 2,6 GHz-es modell bemutatkozásának időpontjában egyaránt 433 dollárra fog csökkeni. Mint ismeretes, a világ legnagyobb chipgyártó cége legutóbb május 26-án csökkentette az asztali számítógépekbe szánt processzorai árát, és a közeljövőben várhatóan mindig akkor fog árat csökkenteni, amikor egy-egy új csúcsmodellt piacra dob.

A legfrissebb Intel roadmap, azaz ütemterv szerint egyébként a chipgyártó az eredetileg tervezettnél némileg korábban fogja piacra dobni az i845G és i845E típusjelzésű alaplapi chipkészletek DDR333 kompatibilis változatait, név szerint az i845GE-t, illetve az i845PE-t. Az Intel állítólag nemrégiben már tudatta az alaplapgyártó cégekkel, hogy a DDR333 kompatibilis Pentium 4-es chipsetek némileg korábban kerülnek majd forgalomba, valamint, hogy a DDR266-osról a DDR333-as technológiákra áttérés csak minimális alaplapszintű, illetve BIOS-szintű változtatásokat igényel. Az persze már más kérdés, hogy például az Epox és több más tajvani gyártó jelen pillanatban is forgalmaz már olyan alaplapokat, melyek egy kis BIOS állítgatás után tökéletesen együttműködnek a DDR333-as SDRAM memóriamodulokkal. Szakértők szerint egyébként egyértelmű, hogy az Intel azért adja ki a korábban tervezettnél előbb az i845GE és i845PE típusú chipseteket, mert különben a tajvani VIA Technologies nagyon elhúzna az Inteltől.

A friss roadmapből az is kiderül, hogy az i845E típusjelzésű chipset ára június 30-án 2 dollárral fog csökkeni, a DDR333 kompatibilis i845PE ára pedig a debütálás időpontjában 34 dollár lesz. Ezzel nagyjából párhuzamosan az i845 és i845GL típusjelzésű Intel chipsetek ára is csökkenni fog, mégpedig rendre 26, illetve 28 dollárra. Az i845GE várhatóan 39 dolláros áron fog debütálni, miközben az i845G ára június végén 39 dollárról 37 dollárra fog mérséklődni. Ezt követően egyébként az Intel chipsetek kapcsán szeptember végén várható majd újabb árcsökkentés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AtisH #4
    Akkor lécci vegyél nekem is egy 2.5GHz-es full gépet. Egye fene adok érte 440-et!:-)
  • Bekomman #1
    Ha az Intel árban is fel tudja venni a versenyt az AMD-vel akkor ez utóbbinak vége.