JohnnyCage

A VIA valóban fel akarta vásárolni az AMD-t

Megbízható hírforrások szerint a tajvani VIA Technologies hozzávetőleg egy évvel ezelőtt valóban komolyan fontolóra vette a processzorgyártó Advanced Micro Devices (AMD) felvásárlását.

Az elmúlt héten megrendezett Computex Taipei kiállításon több, egyébként megbízható hírforrás is azt állította, a VIA egy évvel ezelőtt fel tervezte vásárolni az AMD-t. Minderről annak idején fel is röppent néhány meglehetősen hihetetlenül hangzó hír, amelyet aztán hosszas csend követett.

Bár az üzlet megvalósítása rendkívül komoly eredmény lett volna a tajvani óriáscég számára, az akadályok, mint például W. J. Sanders, az AMD egykori elnöke, illetve a felvásárláshoz szükséges pénzösszeg nagysága, önmérsékletre intette a VIA vezetőit.

Az AMD megszerzésével a VIA kijuthatott volna a globális PC processzorpiacra, és még hatékonyabban szállhatott volna szembe az Intellel. Bár a tajvani megacég Formosa Plastics tulajdonában lévő társaság valóban komoly erőt képvisel a piacon, az AMD túl nagy falat lett volna.

Az azonban nyugodt szívvel leszögezhető, hogy a VIA-tól nem állnak távol a hasonló lépések, elég csak a Centaurra, a Cyrix-ra, az S3-ra, valamint az LSI Logic egyik részlegére gondolni. Hogy a kép tovább bonyolódjon, a VIA az alacsony fogyasztású notebook processzorairól ismert Transmeta-t is célba vette. Pat Gelsinger, az Intel technikai igazgatója három évvel ezelőtt úgy nyilatkozott, hogy a társaságot leginkább a VIA veszélyezteti, nem az AMD. A vezetőt akkor mindenki paranoiásnak tartotta, pedig félelme a jelek szerint nem volt teljesen alaptalan.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • varia #17
    Nem ismrem a reszleteked, de bizonyra vannak olyan dolgok amiket nem ismerunk, hogy miert hiusult meg a felvasarlas.
    Az biztos, amd igen nehezen ballag az uton, es en nem bantam volna ha letrejon az uzlet.
  • Vízipók #16
    Throughbred magos Cyrixekre várnánk.
    Állat! :-)
  • Bekomman #15
    Az hogy hányszoros a részvény árfojam az nem meghatározó. Ha fel akarja vásárolni akkor meg elég 2* akkorának lennie (lásd: Daimler-Chrishler, Á a fene se tudja szóval dájmler-krájzler)
  • Bekomman #14
    Néztem egy Nasqad jelentést, az AMD (mindössze) 3 milliárd dollárt ér (árfojamtól függően) az Intel ennek többszörösét, a VIA mégtöbbet érhet ha képes lenne felvásárolni.
  • Laci73 #11
    Hello Varia!
    A tőke nemcsak készpénzt jelent. Leginkább azt mutatja hogy a részvények alapján mennyire becsülhető egy cég értéke a tőzsdén (magyarán mennyit adnának érte) Úgyhogy ha a VIA-nak lett is volna elég pénze a vételhez, kiürült volna a kassza, vagy bankkölcsönt kellett volna felvennie. Létezik mégegy vételi mód, de a VIA vezetői (és a részvényesek) esetleg az AMD ettől elálltak: a VIA saját részvényeinek egy részével vásárolja meg az AMD-t. Lényeg hogy nem jött össze, és szerintem így jó: ki tudja hogy a VIA vezérkar miféle változtatásokat hozott volna az AMD projekekben (pl. egy fejes azt mondta volna egy évvel ezelőtt: töröljük a Hammer-tervezetet, mert bizonytalan a piaca, helyette csináljunk olcsó Athlonokat a P4 ellen)
  • KIP #10
    Na azér nem olyan eccerű a képlet , mint azt ahogy a VIA elképzelte LOL:-)
  • varia #9
    A VIA ceg kb 26x akkor tokevel rendelkezik mint az AMD, ezt csak ugy megjegyzem.
    Szoval elmeletben megenne, es a reszvenyeinek ara is az otszorose.

    Udv
  • Pheel #6
    Az a 20 % közelebb áll a tervekhez, mint a valósághoz...
  • sztavrosz #5
    Már látom magam előtt a szép jövőt! Mikor a szerencsétlen, csóri AMD userekből VIA fanatikusok lesznek! És utolsó szavuk így hangzik. Halál az Intelre!
  • Tomcat.no1 #3
    Köhög a bolha :))))
    Be is cseszne ha egy piaci 20%-os részesedéssel bíró Procigyártót egy akár VIA méretű cég is csak úgy felvásáróljon... képtelenség
    A felsorolt megvásárólt cégek pedig egytöl-egyig már csödközeli hezetben lévő cégek voltak, nem úgy mint az AMD meg a Transmeta.