Franczy

Sanghaj: a világ legkisebb CeBit kiállítása

Sanghajban megnyitotta kapuit az első kínai CeBit szakkiállítás, melyről sok mindent elárult, hogy az egyik kiállító standján megtekinthető 15 colos képátlójú, falra akasztható, 350 dolláros LCD televíziót a cég egyik kedves munkatársa az arra járó érdeklődőkre 20 százalékos kedvezménnyel próbálja rásózni, vagyis elmondható, hogy a kínai CeBit nem kis mértékben hasonlít a kis hazánkban több helyen is fellelhető, jó kis alkudozós kínai piacokra.

Úgy vélem nem tévedek, ha azt mondom, hogy ez a világ legkisebb CeBit kiállítása - nyilatkozta Wojtek Kolan, az egyik kiállító, az Intel Pentium 4-es processzorok, mobiltelefonok és LCD kijelzők import-exportjával foglalkozó londoni cég, a KCUK egyik menedzsere. Kolan elárulta, hogy a kínai piaccal kapcsolatos import-exportban óriási lehetőségek rejlenek, sőt konkrét példát is hozott, amikor elmondta, hogy cége kilenc hónappal ezelőtt kezdte meg egy olyan elektromos roller Kínából Angliába történő beszállítását, melynek beszerzési ára 160 dollár, angliai kereskedelmi ára pedig nem kevesebb mint 600 dollár. A számos elektronikai eszköz kereskedelmével foglalkozó cég munkatársa végül azért halkan megjegyezte, hogy a kínai termékek minősége nem éppen elsőrangú, vagyis elmondható, hogy a tajvani, illetve dél-koreai termékek minősége általában jobb, mint a kínai termékeké.

A mindössze ezres nagyságrendű látogatóval kalkuláló kínai CeBit slágertermékei egyébként sokak szerint a gépjárművekbe szerelhető televíziós készülékek, melyek sok esetben olcsók ugyan, de korántsem a legprofibb high-tech színvonalat képviselik, melyre jó példa, hogy a kínai gyártók az autós televíziós rendszereiket nem LCD, hanem hagyományos katódsugárcsöves technológiákra építik. Ezen méretes televíziós rendszerek ára 110-170 dollár körül mozog, míg a néhány gyártó által azért forgalmazott LCD kijelzős változatok ára jóval magasabb, 250-300 dollár körüli. A kínai CeBiten ugyancsak sok, gépjárművekbe szerelhető DVD lejátszóval, illetve VHS videomagnóval lehet összefutni. Az autós DVD lejátszók ára 85 dollárnál kezdődik, a videomagnók ára pedig értelemszerűen ennél jóval alacsonyabb.

Elmondások szerint a kínai CeBit egyik fénypontja a Samsung Electronics kiállítási standja, ugyanis a dél-koreai cég számtalan vadonatúj videokamerával, hordozható számítógéppel, asztali és hordozható DVD lejátszóval, nyomtatóval és LCD kijelzővel képviselteti magát az egyelőre még nem túl rangos kiállításon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Fatality #6
    Régebben volt humorod :)
  • Laci73 #5
    Régebben oda voltatok a humoromért...:(
  • Laci73 #4
    Az új kínai márka:

    FINGHANG

    Az Ön hangja!
  • Gabest #3
    Ha kevesen vannak, akko' mé' nem vezényelnek ki 10000 kiskatonát? :)
  • Laci73 #2
    1. Kína a befektetőket akarja csábítgatni ezzel a kiállítással, nem a kínai átlagembert.
    2.Az általad említett üzlet elég érdekes hely, kapsz Te ott alku nélkül is levest hús nélkül...:)
    3. Egy másik kisebbség szokása így alkudozni, nem a kínaiaké...:D