Franczy

Memóriapiac: hullámvölgy után újabb hullámhegy?

A legfrissebb memóriapiaci jelentésekből kiderül, hogy a DRAM memóriachipek, illetve az ezen chipekre épülő memóriamodulok iránti kereslet továbbra is elég alacsony, ami az árak további csökkenéséhez vezet. Ezen jelentések szerint a manapság egyik legkeresettebb memóriachip, a 128 Mbit-es SDRAM nagykereskedelmi ára május folyamán közel 20 százalékot csökkent, és ez a csökkenés természetesen a kiskereskedelemben is érezteti hatásait. Szakértők szerint a mostani helyzet csalóka, ugyanis az idei év harmadik negyedévében várhatóan fordulni fog a kocka, mégpedig olyannyira, hogy a jelen pillanatban telített piacon olyan komoly DRAM memóriachip hiány alakulhat ki, melyre 1995 óta nem volt példa. Azt gondolom nem szükséges ecsetelnem, hogy amennyiben ezen borús előrejelzések helytállónak bizonyulnak, akkor a mostani alacsony memóriaárakat pillanatok alatt el lehet majd felejteni, hiszen a memóriapiaci hiány magával hozza a memóriamodulok árának meredek emelkedését.

Jelen pillanatban mindenképpen érdemes memóriát vásárolni, ugyanis a különböző kapacitású és szabványú memóriák ára egyaránt elég alacsony, noha lehetséges, hogy az előttünk álló hetekben további árzuhanásra kerül majd sor. A memóriapiac jelenlegi helyzetéről sok mindent elárul, hogy míg egy 128 Mbit-es SDRAM chip alig pár héttel ezelőtt, áprilisban még 5 dollárba került, addig ugyanezen chip manapság már csak átlagosan 3,5 dollárba kerül. Az előbbi mondatban azért használtam az "átlagosan" szót, mert elmondható, hogy az egyes gyártók memóriaárai között akár jelentősebb eltérések is felfedezhetők, melyre jó példa, hogy míg a Samsung Electronics 3,60 dollárért árulja a 128 Mbit-es memóriachipjeit, addig a Hynix Semiconductortól ugyanezen chip már akár 3,20 dolláros áron is beszerezhető.

"Mindenképpen szokatlan, hogy a személyi számítógépek és ezzel párhuzamosan a memóriamodulok iránti kereslet az év második negyedévében ilyen komoly mértékben visszaesik. Elképzelhető, hogy a kereslet olyan komoly mértékben vissza fog esni, melyre a történelem folyamán eddig még nem volt példa, azonban az ezt követő időszakban fennállhat a piaci hiány kialakulásának veszélye is" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Jim Sogas, az Elpida Memory eladási részlegének alelnöke.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mike #13
    veszek egy halom ramot. mondjuk egy vagonnal
    nem kell vkinek 20 vagon cukorrepa?
  • TheZsenyka #9
    Már látom hogy bezár pár RAM-ÁR zsonglőr PC bolt... :)
  • TheZsenyka #8
    Azt is figyelembe kell venni, hogy ha valaki korábban betankolt RAM-ból, akkor most feltehetőleg nem igyekszik megszabadulni a cumótól, ami érthető, hiszen nem szeretne millereket bukni a cuccon... Ez oda vezet, hogy felsikoltassz a gyönyörtől:

    -Arghh, most csak 4300 Ft + ÁFA a 256MB SDRAM!!! Megyek venni...

    A problema csak az lesz, hogy a cucc csak árlistán lesz... odamész és közlik hogy szorri: "elfogyott, múlt héten még volt, jövő héten lesz, elírtuk, nem írtuk el de 5 perce vitték el stb..." (hülye lenne eladni fillérekért) Illetve ténylegesen el is fogy, hiszen aki meg nem rendelkezik megfelelő cash-el, az meg eladja a francba és elkapkodják...

    Ki mit gondol?
  • CAD #7
    "Nem látom, hogy mire alapozzák a memória árak emelkedését. Mitől alakulhat ki hiány, ha most dömpernyit lehet venni olcsón? A gyártók bezárnak? Akkor mondjuk igen, de egyenlőre nem akar senki megállni." a valasz imho abban rejlik, hogy a kereslethez igazitjak gyartasukat, es ha kereslet megugrik akkor ezek a gyarak bizony scak lassan tudnak ismet igazodni, es ebben a holtidoszakba felszokhetnek arak, es azok sem pillanatok alatt esnek majd vissza... errol van szo.
  • Bekomman #5
    Nekem lehet hogy vennem kéne 128mb-ot hogy jobban menjen a gép, de améd így esnek az árak addig nem veszek. Mivel ezzel mások is így vannak persze hogy nem fogy a memória ha nem csökkentenék az árat hogy növeljék a keresletet, akkor jobban fogyna.
  • Laci73 #3
    Attól függ milyen Ram-ot veszel. A haldokló, sima SDRam valószínű megáll ezen az árszinten (amíg a készlet ki nem fogy) a DDRam valószínűleg őszre ismét drágulni fog (általános jelenség hogy ősszel, amikor elkezdődik a "rendes" munkarend, több alkatrészt/konfigot vásárolnak és emiatt a nyári uborkaszezon kiesését áremeléssel ellensúlyozzák) Persze ezek csak feltételezések, lehet hogy augusztusra ismét 15000 lesz egy 128Mb modul...:(