JohnnyCage

Továbbra is megállíthatatlan a Lindows

A Microsoft ismét kudarcba fulladt azon kísérletével, hogy bezárassa a Lindows.com weboldalt, és megakadályozza a Lindows terjesztését. A tárgyalást vezető bíró ismételten elutasította a szoftveróriás kérését.

A Lindows, amelyet az MP3.com alapítója, és egykori vezérigazgatója, Michael Robertson indított útjára, alternatívát kíván állítani a Microsoft Windows operációs rendszerének egy olyan, LindowsOS elnevezésű programmal, amely lehetővé teszi a Windows programok Linux alatti futtatását. A két társaság közötti per még tavaly decemberben indult, amikor a Microsoft beperelte az újonnan létrehozott társaságot, és a Lindows név használatának megtiltását kérte a bíróságtól.

Egy márciusi előzetes határozatban John Coughenour bíró megkérdőjelezte, hogy a "Windows" szó jogosult-e egyáltalán védjegyi oltalomra. Az Egyesült Államok Körzeti Bíróságának bírója ezzel egyidőben elutasította a szoftveróriás kérését a Lindows.com weboldal bezárására. A Microsoft fellebbezett a döntés ellen, és azt kérte a bírótól, újra gondolja át a dolgot.

Coughenour a napokban egy hétoldalas határozatban megerősítette korábbi döntését, miszerint a "windows", "window", és "windowing" kifejezések túlzottan általánosak, és egy általános felhasználó felület típust jelentenek a felhasználók számára. A bíró a Microsoft saját dokumentációjával is alátámasztotta álláspontját, amelyben a "windowing" kifejezés számos helyen megtalálható, utalva annak általánosságára.

"A stratégia ezúttal nem csak sikertelen volt, de még vissza is ütött" - mondta Robertson. "A Microsoft próbálkozása a Lindows.com perekkel való megfélemlítésére része a szoftvercég azon háborújának, amelyet a társaság a potenciális versenytársai ellen folytat."

A Microsoft egy közleményben tudatta, hogy bár tiszteletben tartja a határozatot, nem ért egyet vele, és folytatni fogja a jogi lépéseket. "A Windows egyike a világ legismertebb védjegyeinek, és meg fogjuk védeni azt a nevet, amelyet hosszú évek kemény munkájával tettünk elismertté a felhasználók körében" - közölte a társaság.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tomcat.no1 #19
    Hát igen. Nekem régóta a W98 Hu van fent és nyomatom a játékokat is rajta (18 telepítve) de nem sűrün fagyogat. Viszont az Me meg az XP mindig szarakodott s az Me meg teljesen meghalt ha valami rosz drivert raktam fel és még a csökkentet módban is a vezérő pultba lépéskor kifagyott...
  • killahdog #16
    Ehe linux jobb lenne ha rá irnák a progikat és kapna pénzt. :) Figyusztok az igza hogy bivaj egy masinám van de izé 4 hoap alatt egyszer se fagyott be XP !!!!!!! (prof) eh ? pedig 98 at hetente 2x raktma ujra :)))) ezt az xp-t eltalálták stabilitás terén, de mitn emlitettem azért elég komoly konfig megy alatta (tehát pl 800mhz rambussal vagyok telepakolva) :) de azért akkoris gratula a microsoft nak !
    Linux bol lezs vlamai de ahhoz valami nagyon forradalmit kéen alkotniuk!
    bocsi a helyesirási hibákért de elég nyugös napom votl :)
  • Yfel #15
    Örülök, hogy komoly érvekkel támasztottad alá mondanivalódat :)
  • JZO #13
    win2k rulez
  • Pheel #11
    Én is ezt mondom...
  • galocza #8
    bill bácsi cca még a 2.xx dost csiszolgatta, amikor szerencsésebb emberek már ablakoknak hívták ezeket a kis vackokat 8)
  • Yfel #7
    Ha belegondolsz, az MS meg sem tud mozdulni úgy, hogy ne nyivákoljon miatta a sajtó... bármit csinálnak, rögtön millió cikket tudsz róla olvasni... ennyi erővel senkit nem tudnának beperelni még akkor sem ha igazuk lenne anélkül, hogy ingyenreklámot ne csináljanak az alperesnek :)

    Egyébként az MS márkaneve (a szabadalom az egy kicsit mást jelent) nem a Windows, hanem a Microsoft Windows X, ahol X a verziószámot jelöli.

    Ez az egész megintcsak a konkurencia elnyomásáról szól, mert senki nem keverné össze a Microsoft Windows X-et a LindowsOS-el.
  • Pheel #5
    De hát gondolkozz már egy picit! Mi is a Lindows? Egy olyan Linux, ami alatt kicsit fel van tuningolva a Wine. Mire jó a Wine? Win32-es platformra írt programok futtatására. Hogy távolodsz el tőle, ha éppen az alá fejlesztett dolgokat futtatod egy emulátorral, ami ráadásul sokkal lassabb is?
  • Yfel #3
    Sehol, fizetos program... raadasul nem is a legjobb. Ha jatekokat akarsz alatta futtatni, ugyanugy elfelejtheted mint barmelyik masik Linux/WINE parositast
  • lck #2
    Hol lehet "olcsón" letölteni?