JohnnyCage

Samsung, Hynix: Nem egyezkedünk a DRAM árakról

A Korean Economic Daily napilap információi szerint a Hynix Semiconductor és Samsung Electronics memóriagyártók határozottan cáfolják a hírt, miszerint a két társaság egymással, és tajvani riválisokkal egyeztetne a DRAM árak stabilizálása érdekében.

Korábbi információk szerint a két Dél-Koreai DRAM gyártó, valamint több tajvani cég tárgyalásokba kezdett a DRAM memóriachipek szállítási mennyiségének csökkentése, illetve az árak emelése érdekében. A 128 Mbites SDRAM memóriachipek darabára az elmúlt héten ugyanis 2 dollár alá csökkent, ami jóval a gyártási költségek alatt van.

A Samsung egyik képviselője közölte, hogy a társaság értékesítése részlege kapcsolatba léphetett a Hynix Semiconductorral elsősorban piackutatási információk, illetve elemzések megosztása céljából, a DRAM chipek árazásáról azonban nem esett szó. A képviselő szerint a Samsung nem kereste meg sem a Hynix-ot, sem a tajvani memóriagyártókat, és nem tárgyalt a DRAM árakról.

A két Dél-Koreai memóriagyártó egyébként is kényesen igyekszik minden efféle híresztelést cáfolni, mivel a DRAM árak, illetve a szállítási mennyiség egyeztetése olyan kartellszerű lépés lenne, amely könnyen antitröszt vizsgálatokat válthatna ki a társaságok ellen.

A DRAM árak elmúlt heti zuhanását követően a piaci megfigyelők azon spekuláltak, hogy a társaságok még csak hallgatólagosan sem hangolták össze áraikat, illetve a DRAM chipek szállítási mennyiségét. A piacot elárasztó DRAM chipek ezért napok alatt az árak drasztikus eséséhez vezettek.

A napokban szárnyra kapott a hír, hogy az LG Electronics esetlegesen felvásárolná a Hynix-ot. Az LG egyelőre szilárdan cáfolja az értesülést, ez persze korántsem biztos, hogy jelent is valamit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!